Hem NYHETER Elin Sandow vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019

Elin Sandow vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019

Publicerat av: Redaktionen

”Elin Sandow har i en artikelserie i Upsala Nya Tidning mångsidigt, varsamt och klargörande beskrivit samhällsproblemet självmord och hur det kan förebyggas.

Elin Sandow vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2019 2

Elin Sandow, UNT tilldelas Suicide Zeros Pris för bästa rapportering av självmord 2019.

Reportageserien kan bidra till att minska stigmat kring självmord, i synnerhet den skam, tystnad och rädsla som alltför ofta är förknippad med självmord och självmordshandlingar. Genom att peka på ny kunskap och lyfta erfarenheter från människor som drabbats när samhället och vården brister leder Elin Sandow läsaren till den uppfodrande men ändå hoppingivande insikten att det finns mycket vi som samhälle och privatpersoner måste göra för att en förändring ska bli möjlig.”

Så lyder juryns motivering till årets vinnare som får prissumman på 10 000 kronor.

– Det känns enormt fint, roligt och hedersamt att få det här priset! På redaktionen pratade vi om det skeva i att nyhetsrapporteringen inte alls speglar det faktum att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män under 45 år, och den näst vanligaste bland kvinnor under 45. Det ville vi göra något åt. Att lyfta ämnet kan förhoppningsvis bryta tabun och göra att fler som mår dåligt vågar prata om sina tankar.

– Jag vill skicka ett extra stort tack till Eva Osterman-Lind som så öppenhjärtigt berättade om den stora sorgen efter sonen Manfred som tog sitt liv när han var 18. Hon var ett klokt bollplank i artikelserien, särskilt vad gäller frågan om pojkar som håller tyst om att de mår dåligt, säger Elin Sandow.

Självmorden bland unga och kvinnor ökar med nära en procent varje år i Sverige och risken finns för ännu högre självmordstal i samband med Coronapandemin. Journalister har en mycket viktig uppgift att rapportera om självmord men på grund av bland annat den åttonde pressetiska regeln som säger ’att man ska iaktta stor försiktighet vid publicering av självmord’ så berättas det fortfarande för lite.

– Mediers rapportering om självmord har stor betydelse. Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande och driva samhällsutvecklingen i rätt riktning. Elin Sandows och Sissela Bremmers arbete är två utmärkta exempel på hur en sådan rapportering kan se ut, reportage som skapar närhet och förståelse istället för distans och som ger näring till viktiga samtal och beslut; hemma, på jobbet och i politiken, säger Rickard Bracken, generalsekreterare SuicideZero.

Hedersomnämnande
Juryn ger även ett hedersomnämnande till Sissela Bremmer som driver Instagramkontot ”Nu snackar vi”. Juryns motivering lyder:
”Sissela BremmersInstagramkonto ”Nu snackar vi” berör frågor om ångest, depression, suicid- och suicidtankar och vad man kan göra som anhörig när en närstående mår dåligt. Språket är lätt, ämnena berör och många olika perspektiv får ta plats. Att följa konversationen på Sissela Bremmersinstagramkonto ger läsaren hopp, ny kunskap och respekt för den enskilde personens självklara rätt att acceptera sig själv och de känslor man bär inom sig. Förutom ett gediget rapporterande som når tusentals människor så arbetar Sissela Bremmers frekvent med att tipsa och upplysa journalister om hur man bör rapportera och skriva om självmord. – Jag är så rörd av denna omnämning och den fina motiveringen! Jag vill öka kunskapen både hos de som mår dåligt och de som är anhöriga samt upprätthålla en slags rättvisa för de som gått bort i suicid som min älskade pappa. Suicid och psykisk ohälsa berör oss alla, men i ett allt för individualistiskt samhälle läggs mycket ansvar på den som inte mår bra, vilket är helt orimligt när du är suicidal, säger Sissela Bremmers.

I juryn:
Rickard Bracken, generalsekreterare SuicideZero
Karin Schulz, generalsekreterare Mind
Hanna Kihlander, kommunikatör och pressansvarig Mind
GergöHadlaczky, suicidforskare och verksamhetschef NASP
Beatrice Johansson, informatör NASP
Michael Westerlund, forskare vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet
Inger Händestam – förbundsordförande SPES

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>