Hem NYHETER Partner får åter vara med vid planerade kejsarsnitt

Partner får åter vara med vid planerade kejsarsnitt

Publicerat av: Redaktionen

Nu får partnern åter vara med vid planerade kejsarsnitt i Region Skåne. 

Partner får åter vara med vid planerade kejsarsnitt 3– Friska partners har hela tiden kunnat närvara vid förlossningen och det känns naturligtvis bra att vi nu har en situation där de kan göra det även vid planerade kejsarsnitt.

Det säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus.

Sedan sjukvården i våras införde besöksrestriktioner har partners fått vänta i ett annat rum där de först efter ingreppet fått en stund tillsammans med familjen. Men från och med måndag den 14 september är de åter välkomna att närvara i operationssalen vid planerade kejsarsnitt. Förutsättningen är att partnern är frisk och bär munskydd. Det är samma regler som gäller för partner på förlossningsavdelningen.

Förlossning ett undantag

På BB-avdelningarna gäller samma besöksrestriktioner som tidigare.

– Förlossningen är ett undantag från de generella besöksrestriktionerna som råder på sjukhuset. Förlossningar sker i enkelrum vilket gör det möjligt att skapa en säker miljö för den födande, partner och barn. Samma bedömning som operationsverksamheten nu gjort gällande planerade kejsarsnitt.

Videosamtal

På BB är det i stor utsträckning dubbelrum vilket inte ger samma förutsättningar att skapa en trygg miljö ur smittrisksynpunkt.

– Vi förstår att många vill ha med sin partner, men det skulle i så fall innebära att man delar rum med flera personer som man inte känner. På BB stannar man dessutom längre tid än på förlossningen, vilket också innebär en större smittrisk.

– Vi strävar alltid efter att familjen ska få vara tillsammans så snart som möjligt efter förlossningen och vi hoppas kunna återgå till den principen snart. Under tiden uppmuntrar vi nyblivna mammor att ha kontakt med partners och andra närstående via exempelvis videosamtal, säger Pia Teleman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>