Chefsapotekaren: ”Många svenskar är inte medvetna om läkemedelskrockarna”
Hem UNDERSÖKNING Chefsapotekaren på Apotek Hjärtat: ”Många svenskar är inte medvetna om läkemedelskrockarna”

Chefsapotekaren på Apotek Hjärtat: ”Många svenskar är inte medvetna om läkemedelskrockarna”

Publicerat av: Redaktionen

Fler än 8 av 10 svenskar (83 procent) använder receptfria läkemedel, enligt en ny Sifo- undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Statistik från Socialstyrelsen visar också att cirka 65 procent av befolkningen hämtade ut minst ett receptbelagt läkemedel under 2021.

Även om majoriteten svenskar konsumerar läkemedel har Apotek Hjärtat, via undersökningen, kunnat kartlägga en brist på kunskap om läkemedelsinteraktioner – trots att det är relativt vanligt.

Chefsapotekaren: ”Många svenskar är inte medvetna om läkemedelskrockarna”

Läkemedelsinteraktioner innebär att ett läkemedel ”krockar” med andra läkemedel, kosttillskott eller livsmedel som du konsumerar och på så vis påverkar läkemedlets effekt.

Enligt en ny Sifo-undersökningen, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, är många svenskar som använder receptfria läkemedel omedvetna om hur dessa interagerar med andra receptfria (33 procent) och receptbelagda (23 procent) läkemedel som de konsumerar. Siffrorna ökar betydligt bland personer i åldern 18-29 år.

 • Att olika läkemedel interagerar med varandra är relativt vanligt. Oftast är det inte allvarligt, men det kan resultera i att läkemedlets effekt antingen försvagas eller förstärks. Risken för allvarliga biverkningar ökar bland läkemedel som finns i det receptbelagda sortimentet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Nära var tredje person som använder receptfria läkemedel (32 procent) uppger att de inte heller vet hur dessa interagerar med kosttillskott de konsumerar. Nära var femte person (18 procent) har också frågetecken kring hur deras receptfria läkemedel fungerar ihop med alkohol.

 • Läkemedel kan även krocka med vissa kosttillskott, livsmedel, alkohol och rökning. Därför uppmanar vi alla som använder läkemedel att ta hjälp av våra farmaceuter eller vården för rådgivning om eventuella läkemedelsinteraktioner. Har man använt ett läkemedel under en längre tid och börjar konsumera exempelvis nya kosttillskott bör man dubbelkolla hur dessa fungerar tillsammans, fortsätter Annika
Några exempel på vanliga läkemedelsinteraktioner:
 • Kalciumflödeshämmare (en sorts vanligt blodtryckssänkande läkemedel) krockar med
 • Levaxin (för ämnesomsättningen) krockar med järn och
 • Tetracykliner (ett vanligt antibiotika) krockar med mjölk och andra
 • Paracetamol (receptfri medicin mot värk) bör inte kombineras med mycket alkohol då det kan bidra till att kroppen får svårt att ta hand paracetamol vilket kan ge leverskador.
 • Antidepressiva läkemedel och p-piller bör inte kombineras med naturpreparatet johannesört.
 • Waran (blodförtunnande läkemedel) kan krocka med mat som innehåller vitamin K, exempelvis surkål.
Undersökningens resultat i korthet:
 • 83 procent uppger att de använder receptfria läkemedel.
 • Av de som använder receptfria läkemedel är var tredje person (33 procent) inte medveten om hur dessa kan påverkas av andra receptfria läkemedel som man använder. Detta gäller främst yngre personer i åldern 18–29 år (44 procent).
 • Av de som använder receptfria läkemedel är var fjärde person (23 procent) inte medveten om hur dessa kan påverkas av receptbelagda läkemedel som man använder. Även detta gäller främst personer i åldern 18–29 år (32 procent), jämfört med exempelvis personer i åldern 65–79 år (18 procent).
 • Av de som använder receptfria läkemedel är nära var tredje person (32 procent) inte medveten om hur dessa kan påverkas av kosttillskott man använder. Bland personer i åldern 18–29 år ökar siffran till varannan person (47 procent).
 • Av de som använder receptfria läkemedel är nära var femte person (18 procent) inte medveten om hur dessa påverkas av alkohol som man dricker. Det är främst män (22 procent) som uppger detta, jämfört med kvinnor (14 procent).
 • Av de som använder receptfria läkemedel är nära varannan person (46 procent) inte medveten om hur dessa påverkas av olika livsmedel man konsumerar. Bland personer i åldern 18–29 år stiger siffran till fler än tre av fem personer (61 procent).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>