Motverka “utbrändhet på distans”
Hem KRÖNIKA Motverka “utbrändhet på distans”

Motverka “utbrändhet på distans”

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Den som någon gång har arbetat i en stressig arbetsmiljö känner till begreppet utbrändhet.

Motverka “utbrändhet på distans”Utbrändhet kan visa sig på många sätt, som t ex en minskning av produktiviteten, brist på intresse, en allmän tröghet när det gäller ansvar. Oavsett i vilken bransch du arbetar kan du drabbas av utbrändhet, vilket påverkar vår mentala hälsa såväl som vår arbetsprestation.

Att någon gång i livet bli utbränd blir allt mer vanligt, men med rätt åtgärder kring hälsa, chefsstöd och en balans mellan arbetsliv och privatliv kan det förhindras. När världen nu är inne på sitt andra COVID-19-år står många anställda inför en ny typ av utbrändhet: utbränd på distans.

Att arbeta på distans innebär något helt annat än att arbeta på kontoret varje dag, och att arbeta hemifrån under en global hälsokris är ett helt annat universum. Med goda avsikter och en öppen kommunikation kan dock utbrändhet motverkas.

Vad är utbrändhet på distans?

Utbrändhet är när anställda hamnar i ett tillstånd av känslomässig eller mental utmattning orsakad av långvariga stressiga yrkeserfarenheter, vilket signaleras av att de känner sig känslomässigt tömda och inte kan uppfylla kraven på sin arbetsplats. Enligt en undersökning i juli 2020 har 75% av de tillfrågade personerna upplevt utbrändhet på jobbet, medan 40% uppger att de har upplevt utbrändhet specifikt när de arbetade under COVID-19-pandemin.

Forskare vid Stanford fann nyligen att anställda också upplever ”Zoom Fatigue” och utvecklade då ett snabbt verktyg som kan utröna om du eller dina teammedlemmar kanske har drabbats av detta. Ett sätt att motverka utbrändhet på distans kan vara att införa mötesfria dagar eller Slack-pauser.

Tecken på utbrändhet på distans

Nyckeln för att övervinna utbrändhet på distans är tidig upptäckt av varningssignaler och införande av verktyg för att undvika att bli utbränd i framtiden. Det bästa sättet att avgöra om du är utbränd är att titta på din arbetslivssituation rent holistiskt. Utbrändhet är en kombination av både interna och externa symptom, och för att övervinna dessa krävs både interna och externa förändringar.

Utbrändhet kan spela en viktig roll för den mental hälsan – känn av vad du orkar med och prata med en kollega om du behöver göra förändringar på jobbet. Många företag erbjuder hjälpprogram som kan ge dig stöd och verktyg för din hälsa och ditt välbefinnande.

Förhindra utbrändhet på distans

Om du tror att du lider av utbrändhet på distans, finns det en mängd olika saker du kan göra för att ta dig upp i ett mer hälsosamt och produktivt tillstånd och förhindra framtida utbrändhet. Sätt upp och bibehåll fasta gränser för att skapa en mer glädjefylld, hälsosam och hållbar balans mellan arbete och privatliv för att förhindra utbrändhet på distans.

Skapa gränser i arbetslivet

Att arbeta på distans är känt för att i sig skapa en mer flexibel och stadig balans mellan arbete och privatliv för anställda över flera branscher. Men att arbeta hemifrån under en global pandemi har potentialen att ordentligt sudda ut gränserna mellan arbetsliv och privatliv. För att undvika dessa otydliga gränser måste anställda som arbetar på distans utveckla tydliga gränser för sig själva för att de inte ständigt ska befinna sig ”på jobbet”.

Att skapa hållbara gränser för arbetslivet:

  • Skapa en arbetsyta.

Om möjligt, fixa ett dedikerat arbetsutrymme som du fysiskt kan komma in i början av din arbetsdag och lämna när arbetsdagen är slut. Även om det inte är realistiskt att upprätta ett komplett hemmakontor, rekommenderas ändå att du skapar en fysisk gräns mellan att vara ”på jobbet” och ”hemma”. Detta är ett viktigt steg mot att undvika utbrändhet på distans. Gränsdragningen kan fungera som att du placerar ditt arbetsmaterial i en avsedd låda i slutet av dagen, att du sitter på en annan plats vid köksbordet när du arbetar än när du äter, eller att du kanske till och med promenerar ett varv runt ditt hem innan du sätter dig ner för att arbeta i på morgonen – för att signalera till din hjärna att du ”går till jobbet.”

  • Ledig tid = stäng av.

Stäng av din e-post, arbetstelefon eller aviseringar efter arbetstid. Att vara tillgänglig för dina medarbetare hela tiden är ett snabbt spår mot utbrändhet. Kommunicera istället med dina kollegor och chefer när du är ledig från arbetet så att de vet när det är lämpligt att kontakta dig, samt när de kan förvänta sig att du är tillgänglig.

  • 18:00 – 19:00 – Egen tid.

Schemalägg egen tid. När du arbetar hemifrån på heltid och ditt ”kontor” endast ligger några steg bort från dig kan det vara svårt att avsluta din arbetsdag. För att hjälpa dig att avsluta din arbetsdag kan du t ex planera in en aktivitet efter jobbet, som t ex att gå en promenad, laga mat, läsa eller utöva något fritidsintresse. Genom att schemalägga din egen tid och dina arbetsuppgifter kommer du att vara mer benägen att avsluta arbetsdagen och gå vidare till din nästa aktivitet, i motsats till att förlänga din arbetsdag i onödan.

  • Var tydlig med ditt schema

Prata med din chef om möjligheten att arbeta efter ett flexibelt schema. Om du arbetar hemifrån medan din sambo arbetar i närheten, eller om dina barn loggar in i sina virtuella klassrum vid bordet bredvid dig, kan det vara svårt att genomföra en typisk 9-5 arbetsdag. Prata istället med dina kollegor och chef om att gå över till ett mer flexibelt schema som ger dig utrymme att styra din arbetsdag, där du kan vara ”på jobbet” under tider som bättre passar ditt hektiska schema.

Med de rätta gränserna kan utbrändhet på distans förhindras. Om du känner att du är utbränd och har problem med att komma ur det – prata med dina kollegor och din chef för att tillsammans reda ut vilket som är den bästa vägen framåt.

Av: Frank Weishaupt, VD för Owl Labs

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>