Hem NYHETER Endast var tionde snusare oroar sig för snusets hälsoeffekter

Endast var tionde snusare oroar sig för snusets hälsoeffekter

Publicerat av: Redaktionen

Snus kan orsaka permanenta skador på såväl tandkött som munslemhinna och nikotinet kan dessutom påverka hjärtfrekvens och blodtryck.

Endast var tionde snusare oroar sig för snusets hälsoeffekter 3Trots detta uppger endast var tionde snusare att de oroar sig för snusets hälsoeffekter. Det visar en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Snusets hälsorisker är inte lika tydligt belagda i forskningen som risker kopplade till rökning. Däremot har flera studier visat att snus bland annat påverkar munnens slemhinnor negativt och kan ge permanenta skador på tandköttet. Nikotinet i snus är starkt beroendeframkallande och medför även omedelbara effekter på kroppen, så som att blodtryck och hjärtfrekvens ökar. Det är dock få snusare som bekymrar sig för hälsoeffekterna.

En Sifo-undersökning som Apotek Hjärtat har beställt visar att endast en tiondel av landets snusare oroar sig ganska eller mycket ofta över snusets hälsoeffekter. Var tredje snusare uppger samtidigt att de aldrig oroar sig, resultatet skiljer sig något mellan män och kvinnor. Bland män uppger 39 procent att de aldrig har oroat sig, motsvarande siffra bland kvinnor är 17 procent.

– Snus påverkar folkhälsan i Sverige och det är dags att vi får till stånd en attitydförändring. Vi behöver bli medvetna om snusets skadliga inverkan på både mun och hjärta, så att fler snusare kan göra aktiva och välgrundade val, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Undersökningen visar även att nästan var tionde rökare i Sverige har börjat använda, eller ökat användandet, av snus på grund av införandet av rökförbudet 2019.

Undersökningens resultat i korthet:
Var tionde (10 procent) snusare i landet uppger att de oroar sig ganska eller mycket ofta över snusets hälsoeffekter. Var tredje (34 procent) uppger att de aldrig har oroat sig.

Det är vanligare att män inte bryr sig om snusets negativa hälsoeffekter. Bland män uppger 39 procent att de aldrig har oroat sig, motsvarande siffra bland kvinnor är 17 procent.

Undersökningen visar även att nästan var tionde rökare (9 procent) i Sverige har börjat använda eller ökat användandet av snus på grund av införandet av rökförbudet 2019.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>