Hem NYHETER Enkla videosamtal ska bryta coronaisolering för äldre

Enkla videosamtal ska bryta coronaisolering för äldre

Publicerat av: Redaktionen

Med anledning av coronaviruset har regeringen infört ett besöksförbud på alla landets äldreboenden.

Enkla videosamtal ska bryta coronaisolering för äldre 3För att bryta social isolering och förenkla för äldre och deras anhöriga att hålla kontakt via videosamtal inleder Telenor ett samarbete med startup-bolaget Loopeli där äldreboenden utrustas med surfplattor anpassade för seniorer. Målet har varit att distribuera så många anpassade surfplattor som möjligt till äldreboenden runt om i Sverige inför påsk och de kommande veckorna.

– Sällan har samhället förlitat sig så mycket på digital kommunikation som nu, och för de äldre som sitter isolerade är det kanske den enskilt viktigaste bryggan till omvärlden. I en tid då digital kontakt mellan nära och kära behövs som mest är jag stolt över att Telenor kan bidra genom att förse äldreboenden runt om i landet med uppkopplade surfplattor anpassade för seniorer, säger Ulrika Steg, chef för företagsaffären på Telenor.

Tillsammans med Loopeli kommer Telenor förse tiotalet äldreboenden runt om i Sverige med surfplattor som är anpassade för seniorer. Initialt rör det sig om 100 surfplattor som tillsvidare lånas ut kostnadsfritt till äldreboendena så länge besöksförbuden gäller. Under perioden är det dessutom möjligt för anhöriga att ladda ner Loopeli kostnadsfritt till sin egen mobiltelefon.

– Min vision var att utveckla en tjänst för att jag och min då 95-åriga far som bodde på äldreboende enklare skulle kunna hålla kontakten. Tyvärr fick jag inte möjligheten att realisera det med honom, men jag är stolt över att vi nu med hjälp av Telenor kan få ut en lösning med specialanpassade surfplattor så att även de som är mindre tekniskt kunniga ska fortsätta ha kontakt med sina anhöriga när de sitter isolerade, säger Thomas Sidén, grundare av Loopeli.

Surfplattorna som äldreboendena får tillgång till är intuitivt utformade med endast tre ikoner för videosamtal, bildmeddelande och radio.

Anhöriga får i sin tur ladda ned en app som enkelt kopplar upp sig mot plattorna.

– När en grupp människor ställs utanför hela samhället är det självklart för oss att hjälpa till. Vårt mål med detta är att underlätta vardagen för så många familjer som möjligt och förhoppningsvis göra det enklare att kunna fira en digital påsk tillsammans. Loopeli har utvecklat en riktigt bra lösning för just detta och nu kör vi järnet för att få ut produkten till så många som möjligt när den behövs som mest, säger Ulrika Steg.

Initiativet fick ett positivt mottagande när det testades på äldreboendet Kyrkbyn på Stora Sköndal under förra veckan och ytterligare surfplattor kommer förses till organisationen. För nästa steg förs nu samtal med andra aktörer, bland annat Team Olivia, en av de största privata aktörerna som bedriver äldreomsorg runtom i landet samt i Norge och Danmark.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>