Hem NYHETER Tydlig corona-effekt på internettrafiken: Region för region – dessa ökar mest

Tydlig corona-effekt på internettrafiken: Region för region – dessa ökar mest

Publicerat av: Redaktionen

Siffror från internetoperatören IP-Only visar en kraftig ökning av internettrafiken under coronakrisens mest intensiva veckor.

Tydlig corona-effekt på internettrafiken: Region för region – dessa ökar mest 2

Bild: Internettrafik för tjänsteleverantörer i IP-Onlys nät.

Jämfört med normal trafik under vecka 10 ökade trafiken med 25 procent under förra veckan – och ännu mer under föregående veckor.

I början av vecka 12 uppmanade Folkhälsomyndigheten svenskarna att jobba hemma om möjligt, som ett direkt resultat av det nya coronaviruset covid-19. Och det har fått en tydlig effekt på internetanvändningen över hela landet. Veckan som följde efter uppmaningen ökade trafiken med 29 procent jämfört med vecka 10 då IP-Only hade normal trafik i sitt nät.

Sedan dess har ökningen avtagit något. Under föregående vecka (vecka 14) ökade trafiken med 25 procent jämfört med vecka 10.

En dipp kan ses under slutet av vecka 12. Det rör sig dock inte om en minskning i internetsurfandet utan kan förklaras med att flera streamingjättar, däribland Youtube och Netflix, då sänkte upplösningen på sitt material. Lägre upplösning betyder mindre datamängder.

Svenskar streamar mycket under coronatider

Trafiken på streamingtjänster ökar över hela Sverige, undantaget region Gotland som istället minskar med 6 procent. Allra mest ökar streamingtrafiken i Skåne och Västernorrland (22 procent).

– Att streamingtrafiken ökar är inte förvånade. Vi ser att fler använder streamingtjänster både under dagtid och under kvällstid och det är något som vi tror kommer bestå under de kommande veckorna. Om även grundskolor stängs kommer det resultera i att fler är hemma och använder nätet något vi planerat och förberett oss för, säger Regina Donato Dahlström, vd på IP-Only.

IP-Only noterade rekordstor trafik under statsminister Stefan Löfvens tal till nationen i slutet av mars.

– Den stora trafikökningen i nätet hanterades utan problem, bredband via fiber klarar oerhörda mängder trafik och så även denna gång. Fibernätet är den snabbaste och stabilaste tekniken, och det är därför utbyggnaden på landsbygden är så viktig, säger Regina Donato Dahlström.

Fakta: Region för region, här har streamingtrafiken ökat mest

 1. Västernorrland 22 procent (ökning)

Skåne 22 procent

 1. Västerbotten 20 procent
 2. Örebro 18 procent
 3. Halland 17 procent
  Dalarna 17 procent
 4. Jämtland Härjedalen 16 procent

Gävleborg 16 procent

 1. Blekinge 15 procent

Västra Götaland 15 procent

 1. Jönköping 14 procent
 2. Kronoberg 13 procent

Norrbotten 13 procent

 1. Värmland 12 procent
 2. Västmanland 11 procent
 3. Kalmar 10 procent
 4. Östergötland 9 procent

Stockholm 9 procent

 1. Uppsala 8 procent
 2. Gotland -6 procent (minskning)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>