Enzymrening av läkemedelsrester får hållbarhetspris
Hem NYHETER Enzymrening av läkemedelsrester får hållbarhetspris

Enzymrening av läkemedelsrester får hållbarhetspris

Publicerat av: Redaktionen

Ett projekt för rening av läkemedelsrester på Akademiska sjukhuset får pris för Årets hållbarbara sjukvårdsinnovation.

Metoden innebär att enzymer frigörs i vattnet vid varje spolning. Sjukhuset är först i världen att testa metoden i verklig miljö. Sedan sommaren testar man Enzymrening av läkemedelsrester får hållbarhetspris 2en ny metod där avloppsvatten renas med enzymer direkt i toaletterna. Priset delades ut 15 februari i samband med en Nordisk konferens om hållbarhet.

– Det känns oerhört roligt och sporrande att vi fått priset. Vi har arbetat länge med frågan om läkemedels miljöpåverkan, och det är en av sjukvårdens stora utmaningar. Detta är ett innovativt steg på vägen för att hitta sätt att minimera våra utsläpp, säger Therese Olsen, miljöchef på Akademiska sjukhuset.

Bakom priset står Nordiskt Center för hållbar sjukvård i samarbete med Dagens Medicin och Aktuell Hållbarhet. Priser delas ut i tre kategorier: Årets hållbara sjukvårdsorganisation, Årets Hållbara sjukvårdsinnovation och Årets hållbara sjukvårdsföretag.

Enzymreningsprojektet startade i augusti 2016 på Akademiska sjukhuset och genomförs i samarbete med Uppsala universitet och företaget Pharem Biotech. Metoden innebär att man renar avloppsvatten från antibiotikarester och andra läkemedelssubstanser med hjälp av enzymer som sitter i toalettblock. Enzymerna frigörs i vattnet vid varje spolning och kan börja bryta ned läkemedelsrester som finns i urin och avföring direkt vid källan, innan de spätts ut. Akademiska sjukhuset är först i världen att testa metoden i en verklig miljö.

En pilotstudie har genomförts på tio toaletter med fokus på fem läkemedel som alla används mycket inom sjukvården och/eller har en hög risk för miljöpåverkan; tre antibiotika, en smärtstillande substans och en blodtryckssänkande. Metoden kräver inga extra insatser av personalen, varken på vårdavdelningarna eller driften.

– Studieresultaten hittills är så lovande att vi beslutat att gå vidare med ett försök av den färdiga produkten i större skala under våren 2017. Många av de substanser som renas bort är antibiotika, vilket är särskilt viktigt eftersom vi då kan motverka utveckling av antibiotikaresistens. Det är ett måste om vi ska kunna behålla den goda sjukvård vi har idag säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare.

– Vi tar frågan om antibiotikaresistens och hantering av läkemedelsrester på stort allvar. Att Akademiska sjukhuset nu får detta pris är ett tydligt exempel på projekt där Region Uppsala ligger i framkant, säger Johan Edstav (MP), ordförande för fastighets- och servicenämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>