Ett nytt instrument för att mäta patientnytta av medicintekniska produkter
Hem NYHETER Ett nytt instrument för att mäta patientnytta av medicintekniska produkter

Ett nytt instrument för att mäta patientnytta av medicintekniska produkter

Publicerat av: Redaktionen

– Instrumentet kan användas vid utvärderingar av medicintekniska produkter inom olika områden och för olika patientgrupper, det är unikt, säger Henrik Mindedal, föreståndare för MedTech West.

Ett nytt instrument för att mäta patientnytta av medicintekniska produkter 2Användningen inom den medicintekniska industrin kan ge värdefull information i olika situationer. Såväl befintliga produkter som produkter under utveckling kan utvärderas och resultatet kan till exempel ge underlag för hälsoekonomiska analyser.

– Landsting och myndigheter kan använda hälsoekonomiska studieresultat för att utvärdera och jämföra produkter. På så sätt kan detta bli ett verktyg för att kvalitetssäkra introduktionen av nya medicintekniska produkter i sjukvården, säger Charlotta Gummeson, VD för Sahlgrenska Science Park, där Nordic Health Economics har sin verksamhet.

Frågan på vilket sätt man kan mäta hur en medicinteknisk produkt påverkar patientens vardagsliv och välbefinnande blev startskottet för utvecklingen. När det gäller medicintekniska produkter är det inte bara den direkt kliniska effekten som har betydelse för livskvaliteten, utan det finns många andra mervärden som inte kan fångas med hittills tillgängliga metoder.

För att ta reda på mer om detta gjorde forskarna först en kartläggning över hur medicintekniska produkter kan påverka patienter. De studerade sjukdomsspecifika enkäter, genomförde intervjuer med vårdpersonal och tog in synpunkter från såväl patientorganisationer som representanter för medicinteknikbranschen och Tandvårds-och Läkemedelsförmånsverket, TLV. Kartläggningen ledde till en uppsättning produktegenskaper som i tre enkätstudier fick utvärderas och rangordnas av den svenska befolkningen. Det hela landade i MedTech20 som mäter 20 produktegenskaper inom fyra områden  – trygghet, socialt deltagande, integritet och bekvämlighet. Dessa kan vägas samman till ett index som representerar patientnyttan ur ett samhällsperspektiv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>