Tekniken inom Internet of Things (IoT) utvecklas för varje dag, men i nuläget riktas uppmärksamheten mer mot uppkopplade kylskåp och bilar än mot lösningar inom B2B.
Samtidigt arbetar sjukvården i Sverige hårt för att förbättra kvalitet och patientupplevelser i en pressad arbetsmiljö med små budgetar samt personal- och tidsbrist. Det diskuteras ständigt olika lösningar, till exempel nattöppna vårdcentraler och fler platser på läkarprogrammen. Ansiktena borde istället vändas mot IoT. Det säger Neil Bramley, chef över Toshibas företagsenhet B2B Client Solutions Business i norra Europa.
Internet of Things är ständigt under utveckling och har potential att tillfredsställa alla organisationer. För sjukvården är IoT kanske den viktigaste delen för framtiden då IoT erbjuder de verktyg som behövs för att se till att patienter får den bästa vården i tid. Uppkopplade enheter underlättar inte bara diagnosställanden och behandlingsprocesser, de kan också minska kostnaderna för sjukhus genom att effektivisera arbetsflödet och tiden som läggs på administrationsarbete.
I dag står IoT inför en stor utmaning – att få företag att hoppa på utvecklingen. Även om stationära IoT-lösningar som sensorer var det som startade utvecklingen så är det mobila IoT-lösningar som kommer att vara centrala för sjukvården i framtiden. Nyckeln till utvecklingen av IoT är att introducera mobil utrustning till arbetsplatserna som kan säkra ett samarbete mellan maskinerna. Sjukvården har lyckats med den här teknikutvecklingen när det kommer till hälsa och fitness, där uppkopplade enheter används dagligen.
Samma typ av teknik kan och borde användas för att hjälpa läkare att hantera patienter. Med data som överförs i realtid oavsett om patienten är hemma eller på sjukhus, kan patientens hälsa, såsom hjärtfrekvens och blodtryck, övervakas kontinuerligt i ett förebyggande syfte. Redan i dag används till exempel smarta glasögon för AR-baserad kirurgiträning, då de stegvis visar processen i en anatomisk miljö. Men smarta glasögon har också potential att vara en lösning som sammanställer patientdata, bilder och annan användbar information för läkare.
De hinder som i dagsläget hämmar utvecklingen är bland annat en existerande försiktighet hos IT-ansvariga gentemot IoT, samt den bristande tilliten som finns för datahantering – vilket är förståeligt. Exempelvis var sjukvården i England under 2016 det femte största målet för dataintrång. Samtidigt visar en ny undersökning från IDC att dataintrång inte kommer att stå i vägen för utvecklingen av IoT, då det på ett globalt plan spås spendera nästan 1,4 biljoner dollar fram till år 2021.
I dagsläget fokuserar utvecklare av IoT väldigt mycket på att skapa mjukvara för iOS och Android – en utveckling som återigen visar på att fokus kring IoT cirkulerar kring konsumentmarknaden. Istället borde fokus riktas mot Windows 10. Det kommer att leda till fler lösningar för professionella användare och det kommer att inspirera fler organisationer att vilja utveckla IoT-koder och applikationer som motsvarar det behov som i dag finns hos företag. Det är bara en tidsfråga innan IoT blir en central del inom sjukvården. Med en sådan potential är det viktigt för IT-ansvariga att ligga i framkant och förstå hur ny teknik kan stärka deras organisationer.