Ett steg närmare gränsöverskridande digitala tjänster inom vården
Hem NYHETER Ett steg närmare gränsöverskridande digitala tjänster inom vården

Ett steg närmare gränsöverskridande digitala tjänster inom vården

Publicerat av: Redaktionen

EU-kommissionens infrastruktursatsning Connecting Europe Facility (CEF) syftar till att förverkliga tjänster för gränsöverskridande utbyte av patientöversikt och/eller e-recept under perioden 2017-2020. eHälsomyndigheten i Sverige har nu lämnat in en ansökan om finansiering för e-hälsa inom programmet, och fler länder väntas ansluta sig.

CEF är EU:s infrastrukturprogram för etablering av gränsöverskridande digitala tjänster inom samtliga sektorer. Nu läggs ett särskilt fokus på e-hälsa. Förhandlingar mellan medlemsstaterna och EU-kommissionen har lett till att 7,5 miljoner euro av budgeten är avsatta till e-hälsa.

Nu har vi lämnat in den svenska ansökan och väntar med spänning på att kunna ta nästa steg mot en ökad fri rörlighet för Europas invånare gällande dels receptförskrivna läkemedel, dels patientinformation så att såväl läkemedelsuttag på utländska apotek som hälso- och sjukvård utomlands kan underlättas, säger Lisa Hagberg, utredare på eHälsomyndigheten.

eHälsomyndigheten har för avsikt att, inom ramen för programmet, arbeta med att:

  • etablera en nationell kontaktpunkt för e-hälsa
  • tillhandahålla tjänster som möjliggör för invånare att tillgängliggöra deras e-recept för gränsöverskridande utbyte i februari 2018
  • tillhandahålla tjänster som möjliggör för apotek i Sverige att ta emot och expediera utländska e-recept i februari 2019.

Utöver Sverige har 20 länder ansökt om att delta i programmet, däribland Danmark och Finland. Enligt eHälsomyndigheten finns det goda möjligheter att bygga vidare på det befintliga samarbetet inom ramen för Nordiska Ministerrådet.

Detta är mycket positivt och innebär att e-hälsa prioriteras även i det gränsöverskridande perspektivet. Nu har EU-kommissionen en grannlaga uppgift i att bedöma ansökningarna och fördela resurser mellan länderna, säger Lisa Hagberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>