Expertens tips till stressade och utmattade julfirare
Hem NYHETER Expertens tips till stressade och utmattade julfirare

Expertens tips till stressade och utmattade julfirare

Publicerat av: Redaktionen

Julhelgen närmar sig och är för många den stressigaste högtiden på året, med allt som ska ordnas.

Expertens tips till stressade och utmattade julfirare 1

Mona Drar, psykolog och expert inom stress på Yogobe

Samtidigt är allt fler, 108 000 personer i Sverige, sjukskrivna för stressrelaterade besvär – en ökning med 75 procent de senaste fem åren enligt Försäkringskassan. För de som redan lider av stress eller utmattning kan julen kännas övermäktig, därför delar Mona Drar, psykolog och stressexpert på Yogobe, fem tips på hur man kan minska stressnivåerna.

– Julen innebär ofta många tidskrävande förberedelser och orimligt höga förväntningar på det sociala umgänget med släkt och vänner. För en person som redan lider av skadlig stress är det särskilt viktigt att prioritera egentid för att hålla nere stressnivåerna. Korta till exempel ner längden på släktträffarna för att skapa tid för en skogspromenad eller meditation, säger Mona Drar, psykolog och expert inom stress på Yogobe.

Ett sätt att möta julstressen är att fundera igenom i förväg vad som egentligen är viktigt för en själv och familjen. Stryk de saker som bara följt med av tradition eller vana, men som lika gärna går att vara utan. Gör julmiddagarna till knytkalas, be andra om hjälp att laga mat och baka. Kanske kan vi också agera mer hållbart och ge varandra färre prylar i julklapp. Det är bra för både plånboken, sparar tid och värnar om miljön.

Trots att julen är en social högtid så kan en person som lider av stress eller utmattning ändå känna sig ensam med sina känslor och att omgivningen inte har förståelse för hur övermäktigt allt upplevs.

– Att använda sig av professionellt stöd inför och under den här påfrestande perioden kan vara hjälpsamt mot stress. Många digitala verktyg, som meditationsvideor eller stresshanteringskurser online, håller hög kvalitet och finns tillgängliga när som helst på dygnet och oavsett vart man vistas, säger Mona Drar.

För att hjälpa personer med diagnosen utmattningssyndrom eller annan stressrelaterad ohälsa har Yogobe utvecklat ett särskilt ​stressprogram ​för mentalt välbefinnande. Programmet finns tillgängligt digitalt under ledning av legitimerade psykologen Mona Drar. Det har sin bas i mindfulness, selfcompassion, KBT och naturbaserad terapi. Programmet pågår under tolv veckor och vänder sig även till dem i riskzonen att hamna i utmattning, då det fungerar både förebyggande och rehabiliterande.

Inför julhelgen – stressexpertens fem tips till stressade och utmattade personer:

1. Välj naturen framför julrean. ​​Försök att komma ut i naturen. Inte för att träna utan bara att vara. Naturen sänker vår stressnivå och stimulerar sinnena på ett rofyllt sätt. I naturen känner vi ofta en slags vördnad och en upplevelse av mening och sammanhang.

2. Planera in egentid.​​ Gärna i tystnad. Socialt umgänge kostar på, hur trevligt det än är. Kanske kan du prova att meditera en liten stund varje dag. Eller göra lite qi gong eller yoga. Hitta ett sätt som du trivs med där du får tillfälle att stanna upp och bara vara.

3. Vid sociala tillställningar – gå hem medan du har lite marginal kvar. ​​Så att energin räcker till dagen efter också. Bestäm gärna en “gå hem”-tid i förväg. När vi är mitt uppe i något känner vi ofta inte av tröttheten, den kommer istället när vi har färre distraktioner omkring oss. Det är också en viktig signal att ge omgivningen, att du är trött och behöver prioritera återhämtning och ditt välmående.

4. Försök möta dig själv med självmedkänsla​​ istället för självkritik och kamp när dina krafter inte räcker till allt du vill. Du kan alltid ge dig själv medkänsla och vänlighet, det brukar göra sorgen och frustrationen över att inte orka lite mindre tung att bära. Dessutom aktiverar självmedkänsla vårt “lugn och ro”-system.

5. Våga visa känslor. ​​Att bita ihop och låtsas som att allt är bra fast du nästan går sönder inombords är ingen bra gåva att ge till dina barn. Att visa barn att vi tar våra behov på allvar och skapar tid för vila och återhämtning när kroppen kräver det är oerhört viktigt liksom att vi ger oss själva stöd när vi mår dåligt. Barnen kommer kanske inte uppskatta din gåva på kort sikt, men långsiktigt är detta det bästa vi kan lära våra barn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>