Falska coronatester säljs på Darknet – dela inte i sociala medier
Hem CORONA Falska coronatester säljs på Darknet – dela inte i sociala medier

Falska coronatester säljs på Darknet – dela inte i sociala medier

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att människor blir vaccinerade och länder börjar ta fram vaccinationsintyg, har IT-säkerhetsföretaget Check Point sett en ökande trend med falska intyg på Darknet.

Falska coronatester säljs på Darknet – dela inte i sociala medier

Intygen säljs för runt 200 dollar per styck och går att betala med Bitcoin för att undvika spårning.

Annonser för falska vaccin har också ökat, med över 300 procent under de senaste tre månaderna, och det finns nu strax över 1200 annonser på Darknet. De falska vaccinen säljs för ungefär 500 dollar. På mindre än 24 timmar kan resenärer även köpa falska negativa Covid-19-tester via erbjudanden såsom ”köp två och få den tredje på köpet”. Det går också att själv generera ett falskt negativt test på under 30 minuter och till en kostnad på runt 25 dollar.

– Det finns mängder av aktiviteter som relaterar till Covid-19-vaccinationerna, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef på Check Point. När våra forskare började undersöka utbudet på Darknet för tre månader sedan, fanns det några hundra annonser kopplade till Moderna och Pfizer men utvecklingen har hållit i sig och nu finns även falska vaccin, intyg och tester från en lång rad företag och aktörer. Detta är allvarligt och jag uppmanar folk att inte dela sina intyg och eller testresultat i sociala medier eftersom detta hjälper cyberkriminella att lättare skapa falska intyg som liknar de riktiga.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>