Antalet hjärtinfarktpatienter som behandlas är tillbaka på normala nivåer efter en period av hastigt sjunkande siffror under Covid-19 epidemin.

Kristina Sparreljung generalsekreterare Hjärt-Lungfonden
Ökningen ses som ett direkt resultat av gemensamma informationsinsatser från Hjärt-Lungfonden, Svenska Kardiologföreningen och Swedeheart.
– Resultaten pekar på att patienterna har tagit till sig av våra budskap och återigen börjat söka vård vid symtom på hjärtinfarkt. Vändningen kommer som ett direkt resultat av vår informationskampanj tillsammans med Hjärt-Lungfonden, säger David Erlinge, ordförande för SCAAR-registret vid Skånes universitetssjukhus.
Flera hjärtkliniker i landet har tidigare konstaterat att antalet patienter som söker för hjärtinfarkt minskat kraftigt under den pågående pandemin. Uppgiften bekräftades av data från det svenska hjärtinfarktregistret Swedeheart och SCAAR-registret, som registrerar alla som genomgår kranskärlsröntgen och behandlas med ballongvidgning (PCI).
Fram till påskhelgen för en månad sedan hade antalet patienter som behandlas för hjärtinfarkt med ballongvidgning minskat med 25 procent i hela Sverige och 40 procent i Stockholm. Hjärt-Lungfonden, Svenska Kardiologföreningen och Swedeheart gick därför ut i en gemensam informationskampanj i flertalet dagstidningar, TV-kanaler, internet och sociala medier. En månad senare har man undersökt effekten och konstaterar att antalet patienter som söker vård har stigit successivt till idag normala nivåer.
– Riskerna med att undvika att söka sjukvård snabbt vid exempelvis svåra bröstsmärtor är att man kan drabbas hjärtsvikt, arytmier och till och med plötslig död. Därför är det oerhört glädjande att våra gemensamma informationsinsatser har haft effekt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.