Som första land i Europa visar Danmark vägen när det gäller landsomfattande system för frivillig livräddning
Hem Nyheter Som första land i Europa visar Danmark vägen när det gäller landsomfattande system för frivillig livräddning

Som första land i Europa visar Danmark vägen när det gäller landsomfattande system för frivillig livräddning

Publicerat av: Redaktionen

SYSTEMET SMS-LIVRÄDDARE växer utanför Sveriges gränser.

Som första land i Europa visar Danmark vägen när det gäller landsomfattande system för frivillig livräddning 1

David Fredman,

Sedan 1 maj 2020 finns det i hela Danmark, under namnet TrygFonden Hjerteløber. Systemet är kopplat till regional larmcentral och därifrån larmas frivilliga livräddare till någon som drabbats av misstänkt hjärtstopp. De frivilliga kontaktas via en app, där de i samband med larm även får veta var närmaste tillgängliga hjärtstartare finns.

Snabb hjälp är avgörande när en person får hjärtstopp, och alla kan göra skillnad. Nu blir Danmark första land i Europa med ett enhetligt och landsomfattande system. Systemet införs i landet av TrygFonden, som sedan flera år verkar för att skapa ett tryggare Danmark.

Det finns redan många frivilliga livräddare i Danmark, över 80.0000 personer, och i höst satsar TrygFonden på kampanjer i Danmark för att rekrytera ännu fler.

Som första land i Europa visar Danmark vägen när det gäller landsomfattande system för frivillig livräddning 2

Grethe Thomas, projektchef, TrygFonden

– Det är mycket roligt att Hjerteløber-systemet nu är landstäckande. Nu kan hela Danmark rädda liv med ett och samma system och livräddarna kan hjälpa oavsett var i landet de befinner sig. Danskarna har tagit emot systemet med öppna armar och visat att de är redo att hjälpa andra när det behövs, säger Grethe Thomas, projektchef, TrygFonden.

– Det är en härlig känsla att vi bidrar till att fler kan överleva hjärtstopp, att veta att människors kunskap i hjärt-lungräddning och hjärtstartare i samhället kommer till användning, tillägger David Fredman, driftansvarig på Heartrunner Sweden AB, som utvecklat och driver Smslivräddare.

Systemet Sms-livräddare är snart aktiverat i nära hälften av Sveriges regioner. Systemet är kopplat till regional larmcentral och cirka 75.000 frivilliga livräddare är anslutna i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>