Folktandvården Stockholm satsar på AI för att identifiera karies
Hem NYHETER Folktandvården Stockholm satsar på AI för att identifiera karies

Folktandvården Stockholm satsar på AI för att identifiera karies

Publicerat av: Redaktionen

Inom Folktandvården Stockholm är digitalisering och innovation viktiga områden.

Folktandvården Stockholm satsar på AI för att identifiera karies 1

Henrik Wennergren, IT-chef och projektledare på Folktandvården Stockholm

Sms-kallelser, röststyrning och digital skanning får nu sällskap av AI-stöd för att identifiera karies i röntgenbilder.

Folktandvården Stockholm tar varje år emot nära 1,4 miljoner besök och tar ungefär två miljoner röntgenbilder. I ett nyligen inlett samarbete med analysföretaget Kairos Future och Folktandvården Västra Götaland testar vi nu att utveckla en algoritm för att identifiera karies i röntgenbilder med hjälp av artificiell intelligens, AI.

– AI kan fungera som stöd vid identifiering av karies genom att felkällor i den fysiska miljön sätts ur spel. Ströljus och skärmar som inte är optimalt kalibrerade är exempel på faktorer som kan försvåra och som artificiell intelligens inte påverkas av, säger Henrik Wennergren, IT-chef och projektledare på Folktandvården Stockholm.

Projektet som stöds av Vinnova går ut på att Folktandvården Stockholm bidrar med ungefär ett års röntgenbilder tagna med hjälp av röntgensensorer samt tillhörande diagnoser, allt material anonymiserat. Tillsammans med Folktandvården Västra Götaland, som bidrar med röntgenbilder tagna med röntgenplatta, och Kairos Future ska en algoritm för att identifiera karies utvecklas.

Initiala tester visar lovande resultat med runt 75 procents korrekt identifiering av karies. Pilotprojekt genomförs i höst och under året ska projektet vara klart. Målet är att ta fram ett stabilt beslutsstöd till våra tandläkare och tandhygienister för att förenkla kariesdiagnostik. På så sätt kan vi ytterligare öka säkerheten och tryggheten för våra patienter.

Fakta om AI-projektet

Nyligen tecknades ett samarbetsavtal mellan Folktandvården Stockholm och Kairos Future.

Avtalet innebär att Folktandvården förser Kairos Future med ett års röntgenbilder tagna med röntgensensorer samt tillhörande diagnoser. All data anonymiseras och lagras i Sverige.

Projektet stöds av Vinnova med två miljoner kronor. Folktandvården Stockholm får ingen ersättning och betalar inget för sin medverkan i projektet. Resultatet av projektet blir en algoritm som Folktandvården Stockholm får möjlighet att använda för egen del och arbeta vidare med.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>