Störande ljud är den nya cigarettröken – vi behöver diskutera hur vi hanterar oljudet i vår omvärld, innan det tar livet av oss.
Vi var vana vid att kunna röka överallt. På tåg, i barer och restauranger – även på kontoret. Sedan, sakta men säkert, började platser där människor kunde röka att försvinna. Varför? Jo därför att vi lärde oss om hälsoriskerna, på så sätt bildades nya sociala normer, och vi kunde inte längre acceptera situationer med passiv rökning.
Kommer vi en dag att känna likadant för oljud?
Visst, ingen har någonsin dött av att någon spelar för hög musik i sina hörlurar. Men samma princip gäller; är det rätt att besvära dina kollegor och grannar med ditt störande ljud?
Förenta nationernas världshälsoorganisation (WHO) kallar “buller” för “ett underskattat hot som kan orsaka hälsoproblem både på kort och lång sikt, som till exempel sömnstörningar, hjärt – och kärlsjukdomar samt sämre prestation på arbetet och i skolan.”
Vi tycker om att ha kontroll över ljudet i vår närmaste omgivning och vill inte störas av andra. De flesta av oss, njuter av tystnad när det passar oss, och gillar att lyssna på favorit musiken när vi utför våra dagliga sysslor om det motiverar oss. Utmaningen är att vi oftast är omedvetna om den frustration som vi orsakar andra med vårt ljud. Dessutom gör urbaniseringen att vi är fler och fler som bor i överbefolkade städer och den trenden kommer inte att förvinna – troligtvis kommer nästan 70 procent av världens befolkning att bo i städer 2050.
För varje användare som tycker att det är coolt att med högtalartelefon kunna fråga Siri hur många kalorier det är i en fettsnål frappucino i kön på kaféet – kommer det att finnas en annan person som irriterar sig på hens onödiga ”oväsen”.
När världen blir allt mer kakofonisk, måste vi skapa nya regler för ett acceptabelt och artigt “soniskt beteende”.
För att sätta igång debatten följer här några förslag på hur vi kan minska effekten av digitalt skapat ljud.
- På offentliga platser, till exempel på tåg och kaféer så måste du inte prata i telefon eller lyssna på musik genom enhetens högtalare. Istället kan du använda hörlurar så att de in din omgivning slipper störas av dig. Det är alltid bäst att fråga dem runtomkring om ljudet stör dem, för att de ska slippa be dig stänga av ljudet.
- Våra liv är fulla av hörbara signaler så som; larm, meddelanden, ringsignaler och likaså varningssignaler. Gör dig själv och folk omkring dig en tjänst och prioritera vilka ljud du delar med dig av, i många fall kan många av dessa signaler bytas ut mot vibrationer eller endast höras i ditt headset.
- Slutligen hoppas vi att du också uppmärksammar din egen personliga säkerhet. Ljudtekniken kan göra oss döva för farorna runtomkring oss. Det finns allt för många tragiska berättelser om fotgängare och cyklister som rör sig på vägar medan de är helt uppslukade av sin musik. Lyckligtvis har fler och fler hörlurar inställningar som ger en balans mellan hörlurarnas ljud och miljöns ljud omkring dig, det här gör det möjligt för oss att känna igen ljud som varnar oss för fara.
Vi lever i en bullrig, trång värld som skulle vara tillräckligt högljudd utan att alla skapar mer ljud genom sina digitala enheter. Och precis som vi har rätt till våra egna personliga ljud, så har vi också rätt till tystheten, eller i alla fall friheten att slippa störande ljud omkring oss.
Just nu är det inte en fråga om liv eller död men låt oss tänka på det ljud vi själva skapar och samtala om hur vi kan skapa nya sociala normer.