Hem NYHETER Forskare utvecklar städrobot med UV-ljus

Forskare utvecklar städrobot med UV-ljus

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Örebro universitet utvecklar en robot som tar död på covid-19 och andra virus med hjälp av UVC-strålning.

Forskare utvecklar städrobot med UV-ljus 2

André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar roboten som desinficerar lokaler med hjälp av UV-ljus.

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev.

Städroboten har tagits fram genom AI.MEE-projektet sp00tn1k-clean som drivs av Alfred Nobel Science Park i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Forskarna André Potenza och Andrey Kiselev vid AASS (Centrum för tillämpade autonoma system) utvecklar roboten tillsammans. Målet är att erbjuda ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga. De flesta komponenter går att köpa i en teknikbutik, andra är specialgjorda i en 3D-skrivare med miljövänliga material.

Tar död på virus

Städroboten är en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyra via dator eller mobiltelefon. Den är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras. Med hjälp av UVC-ljus tar roboten död på virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.

– Eftersom UVC-ljus är skadligt för alla organismer – även människor – är det en fördel att kunna använda en robot som inte kräver fysisk närvaro av människor i desinficeringsprocessen, säger André Potenza.

Skadlig strålning

Roboten fungerar helt autonomt, och den kan också fjärrstyras med hjälp av flera sensorer och kameror. När roboten presenterades på en demovisning i Teknikhuset på Örebro universitet använde forskarna vanliga lysrör – just eftersom UVC-strålningen är skadlig.

Andrey Kiselev hoppas nu att roboten ska kunna användas i flera olika sorters miljöer.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>