Hem NYHETER Första träffen för partiöverskridande referensgruppen om Skånes Digitala Vårdsystem

Första träffen för partiöverskridande referensgruppen om Skånes Digitala Vårdsystem

Publicerat av: Redaktionen

Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) är en miljardinvestering och planeras att vara i full drift år 2023.

Första träffen för partiöverskridande referensgruppen om Skånes Digitala Vårdsystem 2

Annette Linander (C), regionråd med särskilt ansvar för digitalisering, Region Skåne

Den nya IT-plattformen ska knyta samman vården i hela Skåne genom gemensamma arbetssätt.

En stor del är ett nytt journalsystem som ska ersätta de separata system som idag används inom vården. Till detta kommer andra delar att kopplas, till exempel förebyggande hälsa. När allt är klart kommer systemet att bidra till bättre hälsa för fler i Skåne, och frigöra tid för vårdpersonalen att ägna sig åt patienterna.

Annette Linander (C), regionråd med ett särskilt ansvar för digitalisering, är sammankallande för den referensgrupp som har sitt uppstartsmöte idag. För henne är det viktigt att samtliga politiska partier i Region Skåne tillsammans diskuterar SDV:s genomförande och får fördjupade kunskaper om projektet och systemet:

– Vi ska inte använda tekniken för att göra gamla saker på nya sätt. Vi ska istället se möjligheterna att nu göra nya saker på nya sätt, så att vi får en mer enhetlig och bättre vård i hela Skåne, säger Annette Linander och fortsätter:

– Man kan jämföra det med musikbranschens förändring. När den först digitaliserades kom CD-skivorna. Mindre än vinylskivorna och med digital information. Men likväl fysiska plattor i fodral. Sedan kom streamingtjänsterna som Spotify och fullständigt förändrade hur vi kan ta del av musik – och hur musikbranschen arbetar. Vi står inför samma genomgripande förändring av vården och dess arbetssätt.

Skåne är först ut i Sverige att implementera ett så omfattande och avancerat system.

Det gör att både förvaltningarna och politikerna ställs inför nya frågeställningar.

– Vi har bland annat en patientdatalagstiftning som inte är helt uppdaterad, men som vi ändå måste förhålla oss till. För mig är det viktigt att vi som politiker har en bred samsyn kring vilka problem vi kan stöta på och hur vi löser dem. Den här referensgruppen är betydelsefull både för den politiska förankringen och för att vi som politiker ska kunna borra ner oss mer och få svar på våra frågor.

– Jag måste också säga att jag är imponerad över den kompetens som den här gruppen besitter, det märks att alla partier har tagit detta på stort allvar.

Med bakgrund från dåvarande Sony Ericsson, har Annette Linander erfarenhet av stora, komplexa, tekniska projekt:

– Den avgörande nyckeln för framgång handlar om att få våra medarbetare med oss – att de förstår nyttan samt naturligtvis att tekniken levererar det som utlovas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>