Fortsatt alarmerande siffror visar: Endast en av fyra småbarnsföräldrar skyddar sina barn med solglasögon
Hem NYHETER Fortsatt alarmerande siffror visar: Endast en av fyra småbarnsföräldrar skyddar sina barn med solglasögon

Fortsatt alarmerande siffror visar: Endast en av fyra småbarnsföräldrar skyddar sina barn med solglasögon

Publicerat av: Redaktionen

Fem av sex (83 procent) föräldrar med barn i ålder 1-5 år skyddar sina barn från stark sol med solskyddskräm, men bara en av fyra (26 procent) med solglasögon, enligt Stora Synundersökningen 2019 gjord av Synoptik i samarbete med Novus.

Fortsatt alarmerande siffror visar: Endast en av fyra småbarnsföräldrar skyddar sina barn med solglasögon 2Föräldrarna har på två år blivit bättre på att skydda sina barns ögon mot solen men siffrorna är fortsatt alarmerande. Barns ögon, i likhet med deras hud, är mycket känsligare för sol än vuxnas och släpper in betydligt mer farlig UV-strålning.

Synoptik tipsar om hur du skyddar dina barns ögon från solen.

– Solen är härlig, men det är viktigt att vi skyddar oss från dess UV-strålar, såväl hud som ögon. Barnens ögon är dessutom extra känsliga, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik. Ett par solglasögon är bästa skyddet för ögonen mot UV-strålningar och starka solreflexer.

Ett barns ögon släpper in upp till 75 procent av solens strålar, jämfört med 10 procent för vuxna. Barns hornhinna är tunnare än vuxnas, linsen är klarare och deras pupiller är större. Det, i kombination med att de ofta är utomhus mer och därför blir mer utsatta för sol, gör att de är en extra viktig grupp att skydda. Känsligast är barn under 10 år.

Synoptiks tips – så skyddar du ditt barns ögon

  • Se till att solglasögonen är CE-märkta, då har de fullgott UV-skydd.
  • Var extra noga vid sjö, hav och sand, då dessa reflekterar solens strålar.
  • Se till att passformen är bra. Sitter de skönt och bra både skyddar de bättre, och det är större chans att ditt barn vill använda dem. Köp solglasögon som ditt barn trivs i. Mindre barn lockas ofta av härliga färger och figurer, äldre barn vill ofta ha några som är mer trendiga.
  • Använd nackband för att säkra passform på solglasögon till små barn under 5 år.
  • Föregå med gott exempel och använd själv solglasögon.
  • Tänk på att även när det är molnigt utsätts vi för UV-strålning.

Stora Synundersökningen visar att föräldrar som alltid eller ofta skyddar sitt barn med solglasögon har ökat med nio procentenheter sedan 2017, en positiv förbättring som tyder på att föräldrar blir mer observanta på solens skadliga effekt på barns ögon. Men det finns fortfarande utrymme för förbättring och störst utmaning med solglasögon verkar föräldrar till de yngsta barnen (1-5 år) ha.

– En möjlig förklaring är att många föräldrar inte är medvetna om solens risker för ögonen och tror att solglasögon mest är en modeaccessoar. Många är duktiga på att använda solhatt eller keps på mindre barn, men det skyddar inte ögonen från solreflexer som också är farliga och vanliga vid kust eller sjöar. Det som händer är att cellerna i barnens ögon bryts ner och riskerar att inte hinna reparera sig, vilket kan leda till kvarstående skador livet ut, säger Awet Tesfamariam.

Skador från UV-strålning byggs på med tiden och ökar risken för vissa ögonsjukdomar senare i livet så som grå starr, åldersrelaterade förändringar på gula fläcken samt hudförändringar i ögat som födelsemärken (nevus) och malignt melanom. Även akuta ögonproblem som till exempel små sår på hornhinnan kan uppstå vid starkt solljus, vilket i sin tur kan leda till sveda och nedsatt syn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>