Halten av coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg har ökat ytterligare, från en redan hög nivå.
Det konstaterar forskare vid Göteborgs universitet.
Nuvarande värde ligger klart över toppnoteringen från tredje vågen i våras.
Förra veckan redovisades en kraftig uppgång av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg. Det var den största ökningen en enskild vecka sedan pandemins andra våg för ungefär ett år sedan.
Den nivå som nu är aktuellt bygger på prover tagna vecka 52, den 27 december 2021 till den 2 januari 2022, och halten coronavirus har alltså gått upp ytterligare på en vecka.
Nivån ligger med marginal över tredje vågens topp i våras, i slutet av mars, och nära den andra vågens betydligt högre toppnotering från december 2020.
– Vi är inte riktigt där än men vi börjar närma oss andra vågens topp, vi ligger strax under, säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och mikrobiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Omikron går om delta
Virustypen omikron har successivt under december 2021 ökat sin andel, medan den relativa nivån av deltavarianten minskat. Enligt de senaste mätningarna har det tippat över till omikrons fördel.
– Tendensen är klar, vi har som i övriga länder en mycket tydlig stegring av omikron, och nu verkar det vara betydligt mer omikron än delta i avloppsvattnet i Göteborg. Med stor sannolikhet kommer omikron inom några veckor helt ha konkurrerat ut deltavarianten i Göteborg, säger Heléne Norder.
Ökad förekomst av coronavirus i avloppsvattnet, och därmed ökad sjukdomsförekomst i samhället, har i olika grad kunnat förutsäga belastningstoppar i vården under pandemin. Frågan är vad som sker när omikron, som beskrivs som mer smittsam men också mildare, börjar dominera.
– Just nu ser vi ingen direkt ljusning. De totala nivåerna stiger, men den något minskade stegringen jämfört med föregående provtagning pekar på att spridningen avtagit något, men är fortfarande bred med många samtidigt smittade i samhället. Vi har fortfarande deltavarianten kvar och vi har människor som är ovaccinerade, konstaterar Heléne Norder.
Mer vinterkräksjuka och influensa
Undersökningarna av sars-cov-2 i avloppsvattnet pågår sedan februari 2020, och görs i samarbete med kommunägda Gryaab, som hanterar avloppsvatten i Göteborg med kranskommuner. Bolaget skickar ett prov per vecka med samlade dagsprover till Heléne Norders forskargrupp.
Forskarna rapporterar löpande sina resultat till vårdgivare och smittskydd i Västra Götalandsregionen. Det gäller även halterna av influensavirus, norovirus som ger vinterkräksjuka samt RS-virus som orsakar luftvägsinfektioner och kan göra små barn allvarligt sjuka.
Veckans analys påvisar ökande halter av vinterkräksjukevirus och influensa A, medan influensa B och RS-virus ligger på mycket låga nivåer.