Framgångsrik minskad användning av antibiotika i tandvården
Hem NYHETER Framgångsrik minskad användning av förebyggande antibiotika i tandvården

Framgångsrik minskad användning av förebyggande antibiotika i tandvården

Publicerat av: Redaktionen

En studie av Niko Vähäsarja, tandläkare vid Folktandvården Stockholm, visar att en minskad användning av förebyggande antibiotika inte har ökat risken för hjärtklaffsinfektion.

“Det är en fantastisk framgång för Niko och för hela forskargruppen bakom projektet.

Den globala frågan om ansvarsfull antibiotikaanvändning är verkligen högt uppe på agendan, det visar det stora intresset för studien. Vi är väldigt stolta och glada över att ha en doktorand som Niko hos oss i Folktandvården Stockholm.” säger Pia Skott, forskningschef på Folktandvården Stockholm.

Nikos forskning handlar om användningen av förebyggande antibiotika för patienter med risk för infektiös endokardit, en typ av infektion i hjärtklaffarna. Att använda antibiotika i förebyggande syfte i samband med tandvård är inte bara tveksamt med tanke på ökningen av antibiotikaresistens.

Framgångsrik minskad användning av antibiotika i tandvården

Niko Vähasärja

Det saknas också vetenskapligt stöd för att antibiotikaprofylax minskar risken för infektiös endokardit. Målsättningen med forskningsprojektet är att ta reda på om antibiotikaprofylax skyddar mot utveckling av infektiös endokardit, orsakad av orala alfastreptokocker.

Niko Vähäsarja är tandläkare vid Folktandvården Brommaplan och doktorand vid Karolinska Institutet. Hans senaste artikel publicerades i tidskriften Clinical Infectious Diseases (CID).

“CID är en högt rankad tidskrift, så att ha fått bli publicerad där känns stort. Viktigt också att vi får visa upp globalt att vi framgångsrikt kan minska antibiotikaanvändningen inom tandvården”, säger Niko Vähäsarja.

Artikel som publicerats i CID visar att förekomsten av infektiös endokardit inte har ökat, trots att användningen av antibiotikaprofylax tagits bort.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>