Från idé till fungerande prototyp på två veckor för appen som hjälper personer med Parkinsons sjukdom.
ParkWell – en app för personer med Parkinsons sjukdom. Ger patient och läkare bättre underlag för att planera behandling tillsammans. Prototypen utvecklades tillsammans med Sara Riggare, OpenRatio och Apple.
Från idé till fungerande prototyp på två veckor. Så snabbt gick det när Sara Riggare beställde appen hon behöver i sin vardag med Parkinsons sjukdom.
Sara Riggare är forskare vid Centrum för Hälsoinformatik vid Karolinska Institutet inom ”digital egenvård för Parkinson”, kallar sig själv patientaktivist och rankas som en av medtech-världens mest inflytelserika personer av tidningen Medtech Magazine. Hon driver bland annat tesen att patienten har mer information om sig själv än vad sjukvården har. För att kunna visa det initierade hon ett samarbete mellan Innovationsplatsen, Karolinska Institutet och ett par mjukvaruföretag.
Lättare ställa in medicinen rätt
Sara måste ta 6 olika mediciner varje dag, vid 6 olika tillfällen. Hon ville bli påmind och få hjälp med ställa in rätt nivå på medicinen. Dessutom ville hon registrera hur bra hon mår vid olika aktiviteter och tidpunkter på dygnet. Den informationen ville hon skicka till sin läkare, tillsammans med korta videofilmer som visar hur mycket sjukdomen medger att hon kan röra sig. Läkare och patient får på så sätt ett gemensamt underlag för rehabiliteringsträning och medicinering.
Resultatet – ett verktyg i vardagen
Innovationsplatsen ritade en grov skiss av en systemlösning och gick sedan vidare till företag som kunde lösa problemet praktiskt. På två veckor gick vi från idé till fungerande prototyp, en app som Sara nu bär med sig i telefonen och i klockan på armen. Innovationer i vården behöver inte alltid ta lång tid.