Hem NYHETER Fyra av tio kan tänka sig att livesända begravningar

Fyra av tio kan tänka sig att livesända begravningar

Publicerat av: Redaktionen

Den rådande coronakrisen har inneburit att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer förbjudits.

Fyra av tio kan tänka sig att livesända begravningar 3Något som påverkar allt från studentfiranden och bröllop till begravningar. Många tänker därför i nya banor. Lavendlas senaste undersökning visar att hela fyra av tio kan tänka sig att livesända en begravning. Undersökningen visar också att majoriteten helst anordnar en liten och intim begravning i rådande situation. Endast en av fem skulle avvakta och arrangerar en större begravning när krisen är över.

I spåren av Covid-19 rapporterar media om allt från inställt valborgsfirande till studenter som inte får chans att fira sin examen till hur det blir allt färre besökare på begravningar. Mycket har förändrats på kort tid men med detta har nya kreativa lösningar tillkommit. En sådan sak är livesända begravningar. Men hur ställer sig egentligen svenskarna till detta?

Positivt visar en ny undersökning utförd av Ipsos Norm på uppdrag av Lavendla. Hela 38 procent kan nämligen tänka sig att livesända en begravning så att närstående som tillhör en riskgrupp eller har symptom kan följa ceremonin online.

Det visar sig att de som är mest positiva till livesändning av begravningsceremonin är de mellan 51 och 65 år. Hela 46 procent i åldersgruppen uppger nämligen detta. Motsvarande siffra bland de i åldern 18 till 30 år är endast 30 procent. – På grund av de extraordinära tiderna som vi befinner oss i är det många som anpassar sig och hittar nya lösningar på problem som dyker upp. En sådan lösning är livesända begravningar, något som vi erbjuder genom vår tjänst Lavendla Live. Undersökningsresultatet pekar på att tjänsten fyller ett behov hos många av oss. Jag tror att detta främst beror på vikten av ett fint och minnesvärt avslut av nära och kära, oavsett om det sker fysiskt eller digitalt, säger Dennis Rydgren, Marknadschef på Lavendla.

Undersökningen visar också att majoriteten skulle välja att hålla en liten och intim begravning i rådande situation. Hela tre av fyra uppger detta. Även i denna fråga är de mellan 51 och 65 år mest positiva, 86 procent svarar detta. I den yngre åldersgruppen, 18 till 30 år, är motsvarande siffra 64 procent. En annan möjlighet i dagens läge är att anordna en större begravning där alla närstående kan delta när Corona-krisen är över. Det är dock endast en av fem positiva till.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>