Gamla svenska datorer höjer vårdkvalitet i Afrika.

Ofta rensas äldre, men fullt fungerande datorer ut ur svenska företags verksamhet, men det behöver inte vara slutet på deras nytta.

Gamla svenska datorer höjer vårdkvalitet i Afrika. 1En specialdesignad e-hälsolösning i kombination med en donation av utrangerade datorer har möjliggjort en unik pilotstudie i Zambia.

Det lilla malmöbaserade e-hälsoföretaget MedCardApps har utvecklat ett digitalt patientjournalsystem särskilt för den afrikanska marknaden. Bland annat har MCAs system designats för att kunna fungera på äldre datorer. -Genom att ersätta de befintliga pappersjournalerna med en digital lösning ökar  vi patientsäkerheten. Men de flesta vårdinrättningar på vår marknad har väldigt begränsad ekonomi och om de har några datorer alls, så är de ofta gamla. Därför har vi designat vårt system så att dyra hårdvaruinvesteringar inte ska vara nödvändiga, berättar bolagets affärsutvecklare, Helle Robertson.

Det kan finnas många olika skäl att datorer byts ut i svenska företag. Ibland är det yttre faktorer som t.ex. att man jobbar mot andra verksamheter, vilka i sin tur har systemkrav som gör att nya datorer behövs. Detta var just vad som hände utbildningsföretaget Collegebound. Collegebound har redan innan ett starkt miljötänk och använder sig av begagnade och renoverade datorer i sin verksamhet. Genom en donation till MedCardApps får vissa av dessa datorer nu ett tredje liv på Kitwe Teaching Hospital i Zambia.

-Tänk att våra gamla datorer kan bidra till bättre vårdkvalitet i Zambia. Det känns härligt, säger Andreas Lejon, delägare i Collegebound.

Också för MedCardApps är donationen värdefull då den medverkat till att möjliggöra en pilotstudie på ett det statliga universitetssjukhuset i Kitwe, Zambias andra stad. Två stora öppenvårdsavdelningar med flera hundra patienter dagligen är nu utrustade med ett tjugotal äldre datorer från Collegebound och på dem kör personalen MedCardApps program. -Så, om det står gamla, men fungerande datorer och skräpar på ert kontor, så låt oss sätta dem i arbete. Det blir plus på både CSR- och Karmakontona, säger Helle Robertson.