Gina Cinnamoni bjuder till sätesbjudning i sin sätesbok
Hem HÄLSASOMMARLÄSNING Gina Cinnamoni bjuder till sätesbjudning i sin sätesbok

Gina Cinnamoni bjuder till sätesbjudning i sin sätesbok

Publicerat av: Redaktionen

[Sommarläsning] Varje år föds cirka 110,000 barn i Sverige. Av dessa föds endast cirka 300 barn vaginalt med sätet först.

Gina Cinnamoni, författare till Sätesboken, såg behovet hos de cirka 3000 kvinnor som årligen har ett sätesbarn i vecka 35 eller senare. Hon födde sina två sätesbarn vaginalt och vill med Sveriges första bok, riktad till kvinnor som bär på ett sätesbarn, informera och bidra till kvinnans aktiva val av förlossning.Gina Cinnamoni bjuder till sätesbjudning i sin sätesbok

När Gina Cinnamoni kom in som förstföderska på förlossningsavdelningen på Helsingborgs lasarett med värkar trodde barnmorskorna att hennes barn låg med huvudet neråt. Sätesläget upptäcktes av en slump via ultraljud några timmar innan dottern föddes .

-”Jag var förberedd, då jag hade haft det på känn sedan flera veckor före förlossningen. Detta hade resulterat i många timmars letande efter information om sätesbjudning på internet och i böcker. Jag blev förvånad över hur lite information det fanns och över de erfarenheter som kvinnor delade med sig av på olika sociala medier”, säger Gina Cinnamoni.

I Sätesboken kan den gravida kvinnan läsa om allt om hur ett sätesläge upptäcks, vändningsförsök, hur ett kejsarsnitt går till samt beslutsunderlag när man står inför valet och kvalet om vilket förlossningssätt man ska välja. Den innehåller även förlossningsberättelser skrivna av andra kvinnor för att visa att alla kvinnor är olika när det kommer till val av förlossning och hanteringen av sitt beslut, vilket är helt okej!

-”Många tror att ett besked om ett sätesläge automatiskt betyder ett kejsarsnitt, men så är inte fallet. I flera fall kan en vaginal sätesförlossning bli aktuell”, tillägger Gina Cinnamoni.

Gina Cinnamonis båda vaginala förlossningar var lyckade, om än att det blev lite dramatik under ett par minuter på slutet när sonen skulle födas. Trots det ångrar hon inte sitt beslut om en vaginal förlossning.

-”Det fanns inget annat alternativ för mig personligen än att föda fram mina barn vaginalt. Min mamma hade fött barn så och min mormor likaså, vilket styrkte tron på mig själv och min kropp. Att genomgå en så stor bukoperation som ett kejsarsnitt var för mig min sista utväg, säger författaren Gina Cinnamoni som delar med sig av sina egna förlossningsberättelser i boken.

Trots att författaren endast har fött vaginalt vänder sig Sätesboken även till kvinnor som ska förlösas med kejsarsnitt och de som ska genomgå ett vändningsförsök i hopp om en vanlig förlossning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>