Hem HÄLSASOMMARLÄSNING Lägg undan mobilen när barnen är vid vatten

Lägg undan mobilen när barnen är vid vatten

Publicerat av: Redaktionen

Varje sommar sker det ungefär ett fall av allvarliga drunkningstillbud eller drunkning i Västerbotten och barn under tre år är överrepresenterade

Lägg undan mobilen när barnen är vid vatten 2

Det kan tyvärr räcka med några sekunder utan tillsyn för att ett barn ska hinna råka illa ut i vatten.

Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten. Lägg därför undan din mobil när barnen eller barnet är nära eller i vatten.

Drunkning sker ofta snabbt och tyst. Det kan räcka med några sekunder utan tillsyn för att ett barn ska hinna råka illa ut i vatten. Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar och på öppet hav. Men även i väldigt grunt vatten som i en vattenpöl.

–Barn under tre år ramlar lätt och kan även drunkna i vatten som de bottnar i eftersom de har svårt att resa sig upp. Vattnet behöver inte vara djupt för att det ska vara farligt, säger Niklas Larsson, narkosläkare och medicinsk chef vid intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus.

Han hoppas att sommaren 2019 ska bli en sommar utan allvarliga händelser vid vatten.

– När det handlar om barn berörs alla extra mycket. Mitt tips till föräldrar i sommar är att aldrig lämna barnen utan uppsyn om det finns vatten inom gångavstånd. Även om ni är på en badstrand med många människor är det inte säkert att någon ser att något händer. Det går fort att ett barn hamnar under vattenytan, säger Niklas Larsson.

Tänk på vattennivån

Han hoppas också att äldre barn och även vuxna som dyker först ska ta reda på hur det ser ut under vattenytan.

– Jag har sett allt för många personer som kommit in med nackskador, framför allt i de översta kotorna. Dyk inte i grunt vatten, säger Niklas Larsson.

Tips för en trygg och säker badsommar:

  • Lägg bort mobilen och surfplattan när ditt barn badar.
  • Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten.
  • Lämna aldrig över ansvaret på ett annat barn.
  • Töm ut vattnet ur flyttbara små pooler när de inte används.
  • Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet. Barn som är yngre än tre år ska vara på gripavstånd.

Mer information finns på 1177.se.
Vattensäkerhet för barn och vuxna på 1177.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>