Givande Hand har beviljats 90-konto
Hem NYHETER Givande Hand har beviljats 90-konto

Givande Hand har beviljats 90-konto

Publicerat av: Redaktionen

Den nyetablerade föreningen Givande Hand har som främsta mål att bedriva humanitärt bistånd till olika mottagarorganisationer i Libanon.

Givande Hand har beviljats 90-kontoHjälpen ska framför allt gå till utsatta kvinnor och barn i hårt drabbade områden. Nu har föreningen beviljats 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.

– Det är en otrolig hjälp för oss att kunna växa och nå ut bredare. Vi vill verkligen kunna bistå på alla sätt vi kan, så det är ett viktigt steg, säger Jack Bassus, styrelseordförande Givande Hand.

Jack Bassus och de fem andra styrelseledamöterna i den ideella föreningen Givande Hand är alla födda och uppvuxna i Libanon. Landet är hårt drabbat av krig och politiska konflikter; där det senast i augusti i år skedde en stor explosion i Beirut-hamnen som drabbade över 300 000 människor.

Befolkningen befinner sig i en svår ekonomisk situation, med sanktioner som leder till minskad export och import, vilket slår hårt mot redan utsatta grupper i landet. Under många år har Jack Bassus, tillsammans med flera i styrelsen och medborgare från olika grupper, försökt att bistå med egna initiativ och informella insamlingar, men det saknades en kontrollerad och strukturerad förening. Därför startades Givande Hand i september 2019 och de har sedan dess arbetat intensivt med att få igång verksamheten. Det som stod högst på agendan var att ansöka om ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll, något de nu har beviljats.

– Det var väldigt viktigt för oss att beviljas ett 90-konto eftersom det skapar en otrolig tilltro till föreningen, givarna blir verkligen garanterade att deras pengar går till rätt saker. Det var en hel del för oss att göra innan vi kunde ansöka, som att anlita en revisor, en oberoende redovisningsfirma och en jurist som kunde hjälpa oss med avtalsskrivning till exempel. Men nu är allt på plats och vi är så glada över att ha fått det här förtroendet, säger Jack Bassus.

Akuta insatser och uppbyggnadsprojekt

Givande Hands bistånd kommer att ske via mottagarorganisationer i Libanon som föreningen har skrivit avtal med, till exempel Red in Circle Association (RICA) och The Association of the Children of Mary. Projekten kommer att variera, vissa kommer vara akutinsatsbaserade medan andra kommer att vara uppbyggnadsprojekt. Hjälpen riktar sig främst till utsatta familjer i Libanon och man vill bland annat främja kvinnorättigheter och jämställdhet, stävja fattigdom samt förbättra levnadsvillkoren för barn och ungdomar. Givande Hand har stora visioner och vill i framtiden också bygga fler vårdcentraler i de fattigare delarna av landet. Just nu är prioriteten däremot att i första hand kunna bistå utsatta grupper med mat för dagen.

– Det är ett akut läge i Libanon, där många familjer inte ens har möjlighet att ge sina barn de mest grundläggande saker som mat på bordet. Vi är väldigt tacksamma över att vi nu har beviljats 90-konto, så att vi kan ta vårt arbete till nästa nivå och på en betydligt bredare front kunna hjälpa de mest utsatta i ett mycket hårt drabbat land, avslutar Jack Bassus.

Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt

Varje år ska organisationer med 90-konto skicka in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration. Varje år ska en årsredovisning upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>