GoCo Arena välkomnar Sahlgrenska akademin som founding partner
Hem NYHETER GoCo Arena välkomnar Sahlgrenska akademin som founding partner

GoCo Arena välkomnar Sahlgrenska akademin som founding partner

Publicerat av: Redaktionen

Sahlgrenska akademin, den medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet, blir den första officiella founding partnern till innovationsprogrammet GoCo Arena.

GoCo Arena välkomnar Sahlgrenska akademin som founding partner 1

Agneta Holmäng, dekan Sahlgrenska akademin och Marie Uddenmyr, ansvarig för GoCo Arena.

Som en av flera founding partners kommer Sahlgrenska akademin att vara aktiva i att utforma programmet, vars mål är att accelerera hälsoinnovation med en plattform för samverkan mellan forskare och näringsliv. Plattformen inkluderar en mötesplats i hjärtat av GoCo Health Innovation City, life science-staden som byggs bredvid Astra Zeneca i Mölndal.

GoCo Health Innovation City har ambitionen att bli ett life science-kluster. Det första steget är att samla aktörer inom näringsliv och forskning på en plats. Men för att skapa innovation behövs förutsättningar för samverkan, kunskapsutbyte och för människor att mötas.

– Den här typen av mötesplatser behövs, eftersom de för samman den forskning vi bedriver med näringslivet. Vi har en rik tradition av samverkan med externa partners och det är en förutsättning för att Sverige ska kunna försvara den ledande roll vi har inom hälsoinnovation, med exportsuccéer som bland andra Losec och Brånemarks forskning inom osseointegration, säger Agneta Holmäng, dekan Sahlgrenska akademin.

Nationell strategi för Life Science

På regeringsnivå har man bestämt att Sverige ska vara en ledande nation inom Life Science. I den nationella strategin som tagits fram för att uppnå det målet, har åtta prioriterade områden identifierats där förändringar bedöms särskilt angelägna. Den första är strukturer för samverkan.

– Vi är nyfikna på industrin och de på oss. Och vi behöver stärka våra möjligheter att skapa förutsättningar för att mötas och samverka. Genom att gå in som founding partner till GoCo Arena får vi en viktig plattform för att nå ut med vår forskning och samarbeta med näringslivet, samtidigt som vi är med och skapar agendan för själva innovationsprogrammet. Potentialen är enorm, eftersom en innovativ kultur ger möjlighet att attrahera världsledande forskare, talanger och företag, säger Agneta Holmäng.

Arenan står klar och programmet är lanserat

Under hösten lanserades innovationsprogrammet med en heldag på temat Beteendemässiga förändringar för bättre hälsa. Platsen var GoCo Arena, mötesplatsen som byggts just för att låta människor mötas och uppfinna tillsammans. Initiativet är ett naturligt steg för Next Step Group i Hovås, som tillsammans med Vectura Fastigheter utvecklar GoCo Health Innovation City.

– Vår vision med GoCo Health Innovation City är att skapa ett kluster med aktörer inom Life Science som tillsammans kan samarbeta och skapa innovation för att möta de utmaningar som mänsklig hälsa står inför. För att lyckas behöver vi vara facilitatorn som ger aktörer från olika områden möjlighet att mötas och samverka på en neutral arena. Att vi får med oss Sahlgrenska akademin som en founding partner till GoCo Arena visar att vi är på rätt väg och hur viktigt det här initiativet är, säger Marie Uddenmyr, ansvarig för GoCo Arena.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>