Hem NYHETER Heidelbergs Universitetssjukhus genomför sin första patientbehandling med koljoner

Heidelbergs Universitetssjukhus genomför sin första patientbehandling med koljoner

Publicerat av: Redaktionen

Heidelbergs Universitetssjukhus i Tyskland har börjat använda dosplaneringssystemet RayStation för strålbehandlingar med koljoner.

Heidelbergs Universitetssjukhus genomför sin första patientbehandling med koljoner 3Centret använder nu RayStation för både partikel- och fotonbehandlingar.

Tysklands ledande anläggning för proton- och koljonsbehandlingar, Heidelberger Ionenstrahl-Therapiezentrum (HIT), är en del av Heidelbergs Universitetssjukhus. Centret valde RayStation som dosplaneringssystem för partikelbehandlingar i april 2018. Senare samma år beställdes också RayStation för fotonbehandling, och ett långsiktigt samarbete inleddes med Heidelbergs Universitetssjukhus för den kliniska introduktionen av onkologiinformationssystemet RayCare.

HIT har sedan lång tid en expertis inom avancerade strålbehandlingstekniker och har utfört behandlingar med protoner och koljoner de senaste 10 åren. Nu ersätter centret sitt tidigare dosplaneringssystem för behandlingar med protoner och koljoner, och kommer enbart att använda RayStation. Heidelbergs Universitetssjukhus behandlar även patienter med hjälp av TomoTherapy, vilket är fokus för ett annat samarbete mellan HIT och RaySearch. Slutligen siktar centret på att börja behandla patienter med heliumjoner under 2020. RayStation möjliggör dosplanering för alla dessa modaliteter inom samma mjukvaruplattform.

HIT är en specialbyggd anläggning som innefattar en partikelaccelerator, ett roterande gantry för partiklar och ett IONTRIS leveranssystem från Siemens Healthcare.

Av de tre behandlingsrummen är två för horisontell behandling och ett innehåller ett gantry för behandling med både koljoner och protoner. Detta gantry är det första i världen för koljoner. Anläggningen har kapacitet att behandla upp till 1000 patienter om året med partikelstrålning.

Jürgen Debus, professor och styrelseordförande, strålningsonkologi vid Heidelbergs Universitetssjukhus, säger: ”Dosplaneringen för koljoner med RayStation ger oss unika möjligheter att optimera våra dosplaner på samma sätt som andra precisionsbehandlingar med protoner och fotoner.”

Johan Löf, grundare och VD på RaySearch, säger: ”Vi är stolta över att se Heidelberg använda RayStation för koljoner för första gången, och gläder oss över att samtliga center med kapacitet för koljonsbehandlingar i Europa nu har valt RayStation. Vi fortsätter vårt nyskapande arbete med stöd för de mest avancerade teknikerna, vilket innebär enastående fördelar för patienterna.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>