Hem NYHETER Hon fick 3D-printat gips efter handoperation

Hon fick 3D-printat gips efter handoperation

Publicerat av: Redaktionen

Två Linköpingsföretag har för första gången i Sverige ersatt traditionellt ortopediskt gips med en biobaserad 3D-printad ortos.

Hon fick 3D-printat gips efter handoperation 3Pia Lindström, som leder materialklustret IMA, Innovative Materials Arena, slet nyligen av ett ledband i handen som krävde operation. Då tillverkade två tech-bolag ett 3D-printat gips till henne – en teknik som både är snabb, lätt att anpassa, minskar spill, är mer hygieniskt än vanligt gips och låter huden andas.  Nu hoppas aktörerna att sjukvården ska haka på för att påskynda utvecklingen.

IMA är ett kluster som stöttar samverkan och tillväxt hos aktörer som arbetar med innovativa material. Inför sin handoperation kontaktade Pia Lindström två av nätverkets medlemmar, företagen Skymaker och Wematter, för att undersöka om de tillsammans kunde tillverka ett 3D-printat gips till hennes hand.

Tack vare dem och den handkirurgiska kliniken HandCenter Linköping blev idén verklighet och hon slapp det traditionella gipsets alla nackdelar med t ex orörlighet och dålig lukt. Idag har hon istället ett lättviktigt material på armen som gör att hon kan tvätta händerna, träna och duscha och ha vanliga kläder på sig.

Hon fick 3D-printat gips efter handoperation 4

Framför 3D-skrivaren: Pia Lindström/IMA, Robert Kniola/Wematter, Kristoffer Skyttner/Skymaker

– Jag är ett levande bevis på att den här tekniken fungerar här och nu. Mitt 3D-gips visar att medicinsk tillämpning av 3D-printing inte längre är ett futuristiskt drömscenario; det finns företag som står redo att börja samarbeta och samverka med sjukvården redan idag, säger Pia Lindström.

”Gipset” ligger som ett nät över handen, vilket innebär att huden kan andas och därmed läker bättre och snabbare. Dessutom minskar infektionsrisken och tillverkningsprocessen har en obefintlig klimatpåverkan. Modellen är tillverkad i ett unikt material som framställs av bönor, alltså ett biobaserat, livsmedelsgodkänt och koldioxidneutralt material.

– 3D-printing inom vården kräver en samverkan mellan modiga och innovativa aktörer inom både medicin, teknik och näringsliv. Nu är det dags att gå från forskningsprojekt till konkreta satsningar. Vi behöver börja i det lilla och vi behöver göra det idag, säger Pia Lindström.

Patienten tog med sig gipset till läkaren

När Pia Lindström fick reda på att hon skulle opereras och därmed behöva gipsas tog hon kontakt med företaget Skymaker som scannade in handen, digitaliserade den och designade ett par modeller för gipset i ett modelleringsprogram (CAD). Därefter skickades den till 3D-skrivartillverkaren Wematter som printade ett par versioner i deras 3D-skrivarfabrik. Pia Lindström tog slutligen med sig modellerna till sin läkare som valde ut den mest funktionella och använde den istället för gips på den opererade handen. Allt som allt tog processen fyra dagar.- Sjukvården har alla möjligheter att kunna ta ett jättesprång när det kommer till 3D-teknik och användning av avancerade material. Om fler aktörer inom sjukvården kan börja använda den här tekniken kan det få en positiv inverkan på patienters livskvalitet, säger Carin Rubensson, som är den handkirurg på kirurgkliniken HandCenter som monterade 3D-gipset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>