Smittspridningen ligger på stabil nivå i Skåne
Hem COVID-19 Stabil smittspridning av covid-19 i Region Skåne

Stabil smittspridning av covid-19 i Region Skåne

Publicerat av: Redaktionen

Smittspridningen av covid-19 har legat på en stabil nivå sedan mitten av sommaren.

Men för att den inte åter ska ta fart när många nu återvänder till skola och arbete måste vi komma ihåg det vi lärde oss under pandemin.

– Det är viktigt att stanna hemma och inte träffa andra om man är sjuk med symtom som skulle kunna vara covid-19.

Det gäller både för vaccinerade och ovaccinerade och även om man tidigare haft covid. Det gäller även om man tagit ett självtest som är negativt. Och det gäller alla åldrar, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Under förra veckan testades 598 personer positivt för covid inom den skånska vård– och omsorgen. Det är ungefär lika många som under föregående vecka och i linje med hur det har sett ut de senaste sex veckorna. Likaså har mängden covidvirus som uppmätts i avloppsvatten vid Sjölundaverket i stort sett varit oförändrat de senaste veckorna.

Men läget kan snabbt ändras och Mattias Waldeck uppmanar därför alla att se över sitt vaccinskydd inför hösten.

– Om man inte redan tagit de doser man är rekommenderad bör man komplettera nu. Och det är viktigt att de som rekommenderas en påfyllnads dos nu till hösten tar sin dos, säger han.

I september startar covidvaccinationerna i Skåne

I höst rekommenderas alla över 65 år och personer i vissa riskgrupper att ta ytterligare en dos covidvaccin. Beroende på vilken grupp man tillhör blir det då den fjärde, femte eller sjätte i ordningen om man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Smittspridningen ligger på stabil nivå i SkåneEn påfyllnadsdos för dessa grupper är viktig eftersom de har ökad risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Äldre personer och personer med immunbrist får inte lika långvarigt skydd av vaccinationerna som yngre personer med ett gott immunförsvar. Grupper som omfattas här är till exempel: gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller personer med hjärt- och lungsjukdomar.

Rekommendationen om tre doser till alla mellan 18 och 64 år kvarstår. Men den som ändå önskar ta en fjärde dos har möjlighet att göra det.

– Jag vill verkligen uppmana alla att ta de doser som rekommenderas för att få ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Vi vet att det finns många i åldern 18-64 år som ännu inte tagit sin tredje dos. I höst är ett bra läge att göra det, säger Anna Lindén, vaccinsamordnare i Region Skåne.

I Folkhälsomyndighetens rekommendationer för hösten 2022 ingår inte vård- och omsorgspersonal i någon särskild prioriterad grupp. Dessa kommer att ges samma tillgång till vaccination som övriga befolkningen.

Region Skåne startar vaccinationerna den 1 september. Från den 22 augusti kommer det att finnas tider att boka hos upphandlade vaccinatörer och vårdcentraler. Bokning görs enklast via 1177.se men det går också bra att ringa och boka en tid. Det kommer att finnas tider hela hösten så kan man gå in och boka längre fram också.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>