Hem NYHETER Kampen mot skadliga mikroorganismer skärps

Kampen mot skadliga mikroorganismer skärps

Publicerat av: Redaktionen

EcoBactiX är en ny unik nanoprodukt baserad på grön teknik utvecklad av svenska Framtix. Den kan komma att spela en betydande roll i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier som den dödar eller neutraliserar.

Kampen mot skadliga mikroorganismer skärps 2

Lars-Erik Skjutare, styrelseordförande Framtix Holdings

Den aktiva substansen har godkänts för patentansökan vid Europeiska patentkontoret EPO, som slagit fast att den är unik. Framtix ansöker också om patent på flera andra marknader.

EcoBactiX bekämpar skadliga bakterier. Dess verkningsmekanism ger teoretiskt stöd även för effekt mot virus av coronatyp, vilket har ett skyddande hölje som produkten kan förstöra. Laboratorietester för undersökning av användning mot virus planeras.

Problemen med antibiotikaresistenta bakterier ökar nu när fler blir svaga och sjuka. Inom sjukvården uppmanas läkare att vara strikta i sin förskrivning av antibiotika. Desinficering och renlighet står högt på agendan. EcoBactiX har utvecklats, testats och kontrollerats i nära tio år. Produkten appliceras på väggar, innertak, träytor och glasytor med särskild utrustning. Mängden skadliga mikroorganismer reduceras med cirka 90 procent i upp till två år.

Kampen mot skadliga mikroorganismer skärps 3

Michael Hermansson, Executive Director Framtix Holdings

Omedelbara användningsområden för EcoBactiX är sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden, skolor, men även flygplan, kryssningsfartyg, köpcenter, hotell och stationer. TUV Nord har certifierat den och erbjudit REACH certifikat.

–REACH-certifikat är en viktig milsten i arbetet att etablera produkten globalt. Effektivitet och säkerhet måste gå hand i hand. Vi söker finansiering för att fullt utnyttja och utveckla EcoBaxtiX hela potential, säger Lars-Erik Skjutare, styrelseordförande Framtix Holdings.

Det svenska bolaget Framtix Holdings äger produkten, det kommande patentet samt finansierar fortsatt utveckling och lansering.

–Vi har fått ett starkt gensvar och positiv respons i våra kontakter med myndigheter och privata hälso- och sjukvårdsinrättningar i Sverige och flera andra länder. Vi kan redan nu leverera samtidigt som vi planerar för produktion i större skala, säger Michael Hermansson, Executive Director, Framtix Holdings.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>