Kommun upplever ett stort kvalitetslyft efter en ambitiös satsning på webbutbildningar inom vård och omsorg
Hem NYHETER Kommun upplever ett stort kvalitetslyft efter en ambitiös satsning på webbutbildningar inom vård och omsorg

Kommun upplever ett stort kvalitetslyft efter en ambitiös satsning på webbutbildningar inom vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Hösten 2016 startade Kramfors kommun en satsning på webbutbildningar inom vård och omsorg.

Kommun upplever ett stort kvalitetslyft efter en ambitiös satsning på webbutbildningar inom vård och omsorg 1

Kunskapsboken.se erbjuder verksamheter inom vård och omsorg kvalitetssäkrade utbildningar.

Konceptet man satsade på är framtaget av Harvard som ville digitalisera vissa av sina utbildningar. Man såg en stor vinning i att spela in föreläsningar för att sedan lägga upp dem internet. Man började med att spela in introduktionskurserna. På så sätt kunde eleven gå lektionen när eleven själv kände för det, och lärarna kunde fokusera på de mer avancerade delarna av kursen. Konceptet fanns snart att tillgå i Sverige genom ett utbildningsföretag.

Lärarna är alltså handplockade utifrån specifik spetskompetens och har för maximal pedagogisk effekt anpassat materialet efter målgruppen baspersonal. För att ytterligare säkerställa kvaliteten har eleven möjlighet att betygsätta genomgången utbildning. Utbildningarna uppdateras vid behov vid exempelvis lagändringar etc.

Efter nästan ett år, d.v.s under hösten 2017, genomförde Kramfors kommun en medarbetarundersökning för att verifiera effekten av satsningen.

Av 234 deltagare svarade 61% på frågorna.

  • Ca 80% av medarbetarna hade gjort 6 utbildningar eller fler (I licensen ingick 29 utbildningar med olika teman inom vård och omsorg. Mer information om utbildningarna hittar du här)
  • 98% av medarbetarna tyckte att utbildningar var intressanta
  • 95% av medarbetarna tyckte att utbildningarna tagit upp sådant som de kan ha nytta av i sitt arbete.
  • 92% av medarbetarna tyckte att det var lätt att använda Kunskapsboken.se
  • 85% av medarbetarna tyckte att denna form av utbildning via dator ä bra.

Vidare har verksamheten haft möjlighet att följa upp medarbetarnas framfart på verksamhetsnivå, gruppnivå samt individnivå. Genom personalöverblicken kan chefspersonal delegera utbildningar till lokala verksamhetsområden internt i verksamheten för att tillse att rätt kompetenshöjning sker på rätt plats.

Kramfors kommuns verksamhetsutvecklare Sten Lindström säger att ”- Sammantaget så ser vi en rejäl kompetenshöjning i verksamheten” samt att det finns en hel del medarbetarna som har valt att gå kurser i utbildningskatalogen som de inte har blivit tilldelade utav någon chef, utan tagit kursen på eget initiativ. I genomsnitt har Kramfors kommuns medarbetare som har tillgång till utbildningskatalogen gått 8.5 utbildningar vilket naturligtvis är fantastiska siffror, det haglar med andra ord diplom i Kramfors.

I licensen ingår nämligen samtliga utbildningar som utbildningsbolaget producerar varpå de blir tillgängliga för medarbetarna, vilket idag innebär närmare 30 tillgängliga utbildningar. När en utbildning väl är färdigproducerad publiceras den och blir tillgänglig för samtliga personer som har en licens för baspersonal. Det är ämnen som lex Sarah, lågaffektivt bemötande, grundläggande brandskydd, ABC akutsjukvård, anhörigperspektivet, arbetsmiljö, barnkonventionen, barns behov i centrum, FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, genomförandeplan, läkemedelshantering m.m.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>