Hem NYHETER Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19

Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Även om inte lika många sitter och spelar i Elgigantens butiker just nu är gaming datorerna igång dygnet runt.

Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19 3Datakraften lånas nämligen ut till forskare på jakt efter ett genombrott i kampen mot Covid-19.

Över 200 gaming datorer från Elgiganten har under de senaste dagarna anslutits till det globala nätverket Folding@Home. Genom att installera det här programmet på en dator gör man det möjligt att donera processor- och/eller grafikkortskraft till forskning. Projektet utvecklades vid Stanford University för 20 år sedan och sedan dess har datorer från hela världen bidragit till forskning på sjukdomar så som Alzheimers och Parkinson. Nu används processorkraften till forskning om behandling och vaccin mot coronaviruset Covid-19.

– Om man kombinerar alla de kraftfulla processorerna i gamingdatorerna vi har i varuhusen runt om i landet blir det väldigt mycket processorkraft. När detta förslag kom från en av våra medarbetare var det ett fantastiskt initiativ som vi direkt kollade närmre på, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Användare som installerar mjukvaran delar kraften från datorns processor med laboratorier och vetenskapliga institutioner världen över där de arbetar för fullt med att studera och simulera viruset. För att hitta ett motmedel är det nämligen nödvändigt att få bättre förståelse för coronavirusets struktur.

Om ett par hundra datorer ansluter sig till Folding@Home kan mycket komplexa beräkningar lösas på några dagar, detta i sin tur kan ge svar på vad som faktiskt krävs för att bekämpa viruset.

– I dagens tuffa situation har alla möjlighet att bidra, ingen kan göra allt men alla kan göra något. För oss på Elgiganten var det en självklarhet att installera mjukvaran från Folding@Home på våra kraftfullaste datorer, vi vill nu uppmana de som har möjlighet att göra desamma, säger Niclas Eriksson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>