Hem NYHETER Kraftig ökning av ansökningar till Högskolan i Skövde

Kraftig ökning av ansökningar till Högskolan i Skövde

Publicerat av: Redaktionen

Ansökan till höstens universitets- och högskoleutbildningar stängde under natten till torsdag 16 april.

Kraftig ökning av ansökningar till Högskolan i Skövde 2

Antalet ansökningar till Högskolans utbildningsprogram har ökat med 25 procent, jämfört med föregående år. Foto: Högskolan i Skövde

Enligt de preliminära beräkningar Universitets- och högskolerådet (UHR) gjort, är det 13 procent fler personer som har sökt en högre utbildning på något av landets lärosäten till hösten 2020 jämfört med hösten 2019.

Klokt agerande

Ökningen på nationell nivå syns även på Högskolan i Skövde. Antalet ansökningar till Högskolans utbildningsprogram har ökat med 25 procent, jämfört med föregående år medan antalet förstahandssökande till programmen har ökat med 12 procent.

– Vi var förberedda på en ökning, men kanske inte att den skulle bli så här stor. Vi står beredda att ta emot studenterna och ge dem bästa tänkbara utbildning så de kan stå starka på en framtida arbetsmarknad. De studenter som nu har sökt till högskolor och universitet agerar klokt. De investerar i en utbildning nu när arbetsmarknaden är svag, det kommer både de och samhället att ha stor nytta av framöver, säger Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson.

När det gäller Högskolan i Skövdes utbildningsprogram har sjuksköterskeprogrammet flest antal förstahandssökande följt av det folkhälsovetenskapliga programmet. Flera av dataspelsprogrammen har också många förstahandssökande.

Fortfarande möjlighet att söka

Även om ansökningarna till Högskolan i Skövde generellt har ökat finns det fortfarande möjlighet att söka till vissa utbildningar, hit hör till exempel ingenjörsutbildningarna.

– Ingenjörer är ett bristyrke och regeringen har vårpropositionen satsat ytterligare resurser för att bland annat bygga ut ingenjörsutbildningarna. Även här på Högskolan har vi under senare år utvecklat och byggt ut för att kunna utbilda fler ingenjörer. Därför stänger vi inte antagningen till ingenjörsutbildningarna nu, utan håller den öppen ett tag till. Den som är intresserad av att bli ingenjör ska därför ta chansen, gå in på vår webbplats och titta på vilken utbildning som passar, säger Lars Niklasson.

Antagningsbeskedet för den som nu har ansökt kommer den 9 juli.

De fem program på Högskolan i Skövde med flest antal förstandssökande

  • Sjuksköterskeprogrammet
  • Folkhälsovetenskapligt program
  • Socialpsykologiskt program
  • Dataspelsutveckling – programmering
  • Dataspelsutveckling – design

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>