Kronans Apotek och Apoteksgruppen går ihop – affären stängd mellan Oriola och Euroapotheca
Hem HÄLSA Kronans Apotek och Apoteksgruppen ska samarbeta – affären stängd mellan Oriola och Euroapotheca

Kronans Apotek och Apoteksgruppen ska samarbeta – affären stängd mellan Oriola och Euroapotheca

Publicerat av: Redaktionen

Sverige får nu en stor ny apotekskedja när Apoteksgruppen och Kronans Apotek går ihop.

Idag stängdes affären mellan Euroapotheca och Oriola.

Med hjälp av ca 500 apotek och e-handel når den nya apotekskedjan ut till hela landet och kommer att ha en marknadsandel på ca 25%.

Nu kan arbetet med att integrera de båda kedjorna börja.

Det var i februari i år som Oriola och Euroapotheca informerade om att de planerade att föra samman sina båda apotekskedjor Kronans Apotek och Apoteksgruppen under ett gemensamt holdingbolag. Den 29 juni godkände Konkurrensverket samgåendet och idag signerades alla avtal. Från och med idag ägs nu de båda kedjorna av ett gemensamt holdingbolag ägt till hälften var av Oriola och Euroapotheca.

”Denna dag markerar en viktig milstolpe i denna resa, med den viktiga integrationsfasen framför oss. Detta är också en viktig utveckling för hela Euroapotheca-gruppen, eftersom det är vårt första joint venture-partnerskap. Jag ser detta som en utmärkt möjlighet för oss att växa tillsammans med Oriola som en erfaren och välrenommerad partner inom läkemedelsområdet”, säger Paulius Mencas, VD Euroapotheca och styrelseledamot i det nya bolaget.

”Sammanslagningen av de två bolagen är logisk för både marknaden och konsumenten. Det nya bolaget blir en stark nummer tre inom apotekssegmentet och kommer att ha många fördelar jämfört med två enskilda aktörer. Jag är glad över att få ha varit med om att arbeta med denna sammanslagning och ser fram emot att fortsätta följa utvecklingen av bolaget framåt”, säger Katarina Gabrielson, VD Oriola och styrelseledamot i det nya bolaget.

  • Kronans Apotek och Apoteksgruppen går ihop – affären stängd mellan Oriola och Euroapotheca

    Sverige får nu en stor ny apotekskedja när Apoteksgruppen och Kronans Apotek går ihop.

    Sammanslagningen kommer att skapa den största apoteksaktören på den svenska apoteksmarknaden sett till antal apotek och tredje största räknat till omsättning.

  • De sammanslagna bolagen kommer att ha en nettoomsättning på ca 12 miljarder SEK och en EBITDA på ca 600 miljoner SEK.
  • Transaktionen beräknas skapa årliga synergieffekter på ca 250 miljoner SEK på EBITDA-nivå. Synergierna förväntas realiseras fullt ut i slutet av det tredje året efter stängning.
Ledning

När affären nu slutförts tillsätts Erik Sjögren som VD för de båda apotekskedjorna.

”Det här en fantastisk möjlighet att utmana marknadsledarna som vi ska ta vara på väl. Utöver de synergier som kommer göra oss till en stark aktör, tror jag väldigt mycket på den kraft vi får av att skapa något nytt tillsammans. Hur stor potential vi har väljer vi själva”, säger Erik Sjögren, VD.

Styrelsen för det nya gemensamma bolaget kommer att bestå av fem ledamöter varav tre utses av Euroapotheca och två ledamöter av Oriola. Panu Routila från Oriola är styrelseordförande.

I sin helhet kommer styrelsen för holdingbolaget bestå av Panu Routila (Styrelseordförande, Oriola), Katarina Gabrielson (VD, Oriola), Paulius Mencas (VD, Euroapotheca), Tomas Kibildis (VD Eurovaistine och styrelseledamot, Euroapotheca) och Jurgis Gabrielius Rudgalvis (Integrationsdirektör och styrelseledamot, Euroapotheca).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>