Hem NYHETER Nytt instrument för åderbråckskirurgi har gett positiva resultat i klinisk studie

Nytt instrument för åderbråckskirurgi har gett positiva resultat i klinisk studie

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknikbolaget Medvasc rapporterar positiva resultat från en första klinisk studie där patienter med åderbråck behandlades med ett nytt, smärtfritt och effektivt instrument, Solutio™ katetern, vilket utvecklats av bolaget.

Nytt instrument för åderbråckskirurgi har gett positiva resultat i klinisk studie 3Medvasc är medlem i SmiLe Incubator på Medicon Village och portföljbolag hos LU Holding, Lunds universitets holdingbolag.

Samtliga patienter i studien rapporterade minimal smärtupplevelse, och Solutio™ katetern visade sig vara säker och fungera utan komplikationer. Ytterligare studier planeras ske under året för att verifiera de goda resultaten och därefter förberedelser för produktlansering.

Laserbehandling är i dag den ledande behandlingstekniken av åderbråck. Svagheten med denna teknik är att den är smärtsam.

Ofta krävs omfattande lokalbedövning med upp till 30 injektioner genom huden längs den ven på benet som ska behandlas, samt både lugnande och smärtstillande läkemedel under ingreppet. Det är smärtsamt för patienten och resurskrävande för sjukvårdsorganisationen.

Ungefär 30 % av befolkningen besväras av åderbråck men endast ett mindre antal patienter behandlas. Obehandlade åderbråck kan leda till kroniska bensår vilket medför stora kostnader för vården. Medvasc har stora förhoppningar att de goda kliniska resultaten skall leda till att fler patienter med åderbråck kommer under behandling.

Medvasc har utvecklat en teknik där laserbehandling kan genomföras med minimal smärta:

Nytt instrument för åderbråckskirurgi har gett positiva resultat i klinisk studie 4

Michael Åkesson, läkare samt vd och grundare till bolaget.

Solutio™tekniken, innebär att laserfibern och Solutio™katetern sammankopplas och förs in i den åderbråcksven som skall behandlas. På plats i åderbråcksvenen anläggs lokalbedövningen inifrån venen genom Solutio™katetern som innehåller en böjd nål som kan tränga igenom kärlväggen inifrån kärlet ut till omgivande vävnad, där lokalbedövningsmedlet anläggs.

Dessa nålstick känns inte av patienten eftersom det inte finns några smärtreceptorer på insidan av kärlväggen. Med Solutio™ minskas de smärtsamma nålsticken genom huden till endast ett och därmed minimeras patientens smärta vid laserbehandling.

– Åderbråck drabbar ett stort antal av befolkningen, och problemet med att ett fåtal patienter behandlas leder till komplikationer i form av smärta och bensår som besvärar både patienten och belastar sjukvården. Att lösa problemet med smärta under behandling kommer vara en viktig tillgång i behandlingen av åderbråck. Resultaten från studien ser lovande ut att komma mycket närmare en lösning”, säger Docent Anders Lundell, Scandinavian Venous Centre Malmö. Dr Anders Lundell var huvudprövare i studien.

– Jag ser resultaten från denna studie som mycket positiva att i framtiden med hjälp av Solutio™ teknologin lösa problemet med patientens smärta vid laserbehandling, och att sjukvården kommer kunna erbjuda patienten den vetenskapligt bevisade bästa och mest effektiva tekniken för behandling av åderbråck, säger Michael Åkesson, grundare till MedVasc.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>