Kvinnor i Västerbotten kan vara med och utrota livmoderhalscancer i Sverige
Hem NYHETERCANCERVÅRD Kvinnor i region Västerbotten kan vara med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Kvinnor i region Västerbotten kan vara med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Region Västerbotten erbjuder kvinnor som är födda 1994–1999 möjlighet att delta i en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV.

Målet är att undersöka om det går att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Den 14 april 2021 beslutade Sveriges riksdag att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. För att kunna utrota cancerformen behöver fler kvinnor i Sverige bli vaccinerade mot HPV. Därför startade Karolinska universitetssjukhuset en nationell satsning och en forskningsstudie med syftet att fler kvinnor under 30 år ska vara vaccinerade mot HPV.

Under 2022 har samtliga regioner i Sverige beslutat sig för att ansluta sig till studien.

HPV är största orsaken till livmoderhalscancer

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera sig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

– Vi har möjlighet att utrota en cancerform, det är riktigt stort! Jag hoppas att alla som kan vaccinera sig tar vara på den här möjligheten. Både för att skydda sig själv och för att bidra till att utrota livmoderhalscancer, säger Sara Höglund, projektledare och barnmorska i Region Västerbotten.

Fler behöver vaccineras för att stoppa viruset

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV via elevhälsan i årskurs fem, men kvinnor som är födda 1999 och tidigare är inte vaccinerade i samma utsträckning.

– Vi behöver få fler kvinnor födda mellan 1994 och 1999 att vaccinera sig för att vi ska kunna få stopp på spridningen av HPV i Sverige. Vi hoppas att den här kraftsamlingen över hela landet ska leda till att vi lyckas, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare i Region Västerbotten.

Erbjudandet att delta i studien gäller även de kvinnor som redan är vaccinerade mot HPV. Det nya vaccinet, Gardasil 9, ger ett bredare skydd än det vaccin som gavs innan 2019.

Vaccination och provtagning

Studien som leds av Karolinska universitetssjukhuset består av två delar:

  • Vaccination mot HPV.
  • HPV-prov som kvinnan tar själv.

Alla kvinnor som är födda 1994–1999 och bor eller vistas i Västerbottens län är välkomna att delta i studien och boka tid för vaccination.

Den som är folkbokförd i Västerbotten kommer att få en inbjudan till studien. Den kommer antingen till folkbokföringsadressen via posten eller till en digitala brevlåda så som Kivra om personen är ansluten dit.

– Över 80 procent av kvinnorna i den här åldersgruppen i Västerbotten har en digital brevlåda, vilket innebär att inbjudan kommer att hamna där för många. Vi uppmanar alla att ta en extra titt i inkorgen på till exempel Kivra, uppmanar Sara Höglund.

Det går bra att boka tid även om man inte fått någon inbjudan. Även den som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds att vaccinera sig och kan boka tid.

För att delta i studien

Den som vill delta i studien och uppfyller kriterierna för att delta bokar själv en tid för vaccination på 1177.se. I samband med vaccinationen får kvinnan ett HPV-prov som hon kan ta själv och lämna direkt på vaccinationsstället eller ta med sig hem och skicka in med posten i det medföljande kuvertet. Alla som väljer att vaccinera sig i samband med studien erbjuds en påfyllnadsdos efter tre år.

Start i Umeå och Skellefteå

Från och med idag kan kvinnorna boka tid för vaccination på en central vaccinationsmottagning i Umeå eller Skellefteå. En inbjudan har skickats ut till de som är folkbokförda i Umeå och Skellefteå med kranskommuner.

Kvinnor i Västerbotten kan vara med och utrota livmoderhalscancer i Sverige

Under 2023 får resten av kvinnorna i länet en inbjudan. Det kommer vara möjligt att vaccinera sig på utvalda hälsocentraler i länet. Information om var man kan vaccinera sig uppdateras löpande på 1177.se.

– Har du vägarna förbi Umeå eller Skellefteå så går det jättebra att boka tid på någon av vaccinationsmottagningarna via 1177.se, även om du inte fått någon inbjudan, säger Ronny Lestander.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>