Svenska start-ups inom ai och digital hälsa accelererar på den franska marknaden
Hem AI Svenska start-ups inom artificiell intelligens och digital hälsa accelererar på den franska marknaden

Svenska start-ups inom artificiell intelligens och digital hälsa accelererar på den franska marknaden

Publicerat av: Redaktionen

Svenska start-ups inom ai och digital hälsa accelererar på den franska marknaden

För ett år sedan lanserade EIT Health ett nytt acceleratorprogram för svenska start-ups inom digital hälsa och artificiell intelligens inom ramen för det strategiska innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike.

 Programmet har stöd från Vinnova

Under drygt ett år har sex svenska start-ups inom digital hälsa och artificiell intelligens deltagit i ett skräddarsytt program med stöd från EIT Healths franska partnernätverk av experter. De har fått tillgång till det franska hälso- och sjukvårdsekosystemet, möjlighet att utveckla nya forsknings- och tekniksamarbeten och accelerera sina produkter och tjänster på den franska marknaden.

-Programmet har varit en riktig dörröppnare, inte bara för den franska marknaden utan även för partnerskap och samarbeten över Europa. Vi säkerställer nu influensersamarbeten i Frankrike för vår produkt Acetrack, en utandningsmätare som mäter om du bränner fett och är nästan färdiga med produktprofileringen för Abdomatic en utadningsmätare för diagnos och övervakning av Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO) säger Sara Lindgren, CMO Deversify.

-Acceleratorn har varit en bra plattform för oss att förstå det franska hälsosystemet och vi har kunnat bekräfta behovet av våra produkter och tjänster och att det finns ett starkt intresse för att testa och lansera vår produkt. Vi har även identifierat medicinteknikexperter som kan jobba med kommersialisering av våra produkter. Vi hoppas kunna lansera vår digitala medicinska kommunikationsassistent ”Helen” i början av nästa år och att ha en lokal närvaro i Frankrike, säger Abhishek Jacob, CEO Worldish

Företagen började med en 360° behovsbedömning för att skapa en tydlig och individuell sk roadmap följd av olika sprintar organiserade med hjälp av EIT Healths partnernätverk för att identifiera vad som är viktigast när man etablerar sig på den franska marknaden.

– Satsningen ligger i linje med flera av målen i den svenska life science-strategin och vi på Vinnova ser den franska marknaden som mycket intressant. Ett utökat stöd har därför varit välkommet. Vi är mycket nöjda med hur acceleratorn har utvecklats och kommer att utlysa en ny accelerator redan nästa år tillsammans med EIT Health. Vi ser fram emot att följa de befintliga bolagen och träffa de nya företagen som kommer att kunna söka till Swedish-French Accelerator 2.0 säger Emma Bäcke, handläggare, Internationellt samarbete Vinnova.

Med acceleratorn vill EIT Health och Vinnova förbättra sjukvården och öppna upp för nya digitala lösningar inom hälsa. Genom att arbeta tillsammans med det svenska och franska ekosystemen är ambitionen att ta bort hinder mellan gränserna och skapa ett dynamiskt samarbete mellan olika sjukvårdssystem.

Företagen spänner över flera områden, såsom övervakningsapparater för att hjälpa till att minska hjärtsvikt, en app för biomarkörer för att övervaka fetma och hjärtsvikt, en app för test- och diagnosresultat samt utbildning för vårdgivare, avancerad gånganalys och en e-hälsolösning för vårdgivare och patienter.

-Den svensk-franska acceleratorn är ett bra exempel på hur EIT Health’s nätverk kan tillhandahålla de rätta ingredienserna för att coacha entreprenörer, främja nytt företagande och stimulera tillväxt, säger Annika Szabo Portela, VD, EIT Health Scandinavia. Genom att erbjuda företagen möjligheter att fortsätta sin internationella resa genom att ta del av EIT Health’s andra acceleratorprogram, såsom Bridgehead, Gold Track och Investor Network får företagen möjlighet till fortsatt guidning och support och med ParisSanté Campus öppnas ytterligare möjligheter. Vi ser med glädje fram emot att följa bolagens tillväxtresa i Frankrike och övriga Europa.

Avslutningen sker på världens största startupcampus i Paris, Station F, i samband med AI for Health Summit den 16 november då det finns möjlighet att träffa samtliga företag och även under en paneldiskussion kl 15.30-15.55 under rubriken ”How to scale-up in the innovative AI healthcare ecosystem?”

Acceleratorprogrammet genomförs inom ramen för det strategiska innovationspartnerskapet mellan Sverige och Frankrike, där både hälsa, AI och digitalisering samt innovativa små och medelstora företag är bland de prioriterade områdena för ett fördjupat samarbete mellan länderna.

Utvalda företag:
Svenska start-ups inom ai och digital hälsa accelererar på den franska marknaden

Sex svenska start-ups inom ai och digital hälsa accelererar på den franska marknaden

Acorai: utvecklar en AI-baserad medicinteknisk produkt som kan bli den första mätaren av blodtryck i hjärtats kamrar som inte måste opereras in. Produkten, som kombinerar speciella sensorer med patientens mobiltelefonskal, kan enkelt användas i hemmiljö av de som lider av hjärtsvikt. Den har potentialen att markant reducera antalet återinläggningar av patienter på sjukhus.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>