Hem NYHETER Läkarkårens vädjan till Försäkringskassan – låt oss fokusera på de som behöver oss allra mest

Läkarkårens vädjan till Försäkringskassan – låt oss fokusera på de som behöver oss allra mest

Publicerat av: Redaktionen

Mot bakgrund av den ökande smittspridningen i Sverige yrkar Svenska Läkaresällskapet och dess sektioner på att Försäkringskassan återgår till tidigare beslut om avsteg från tidsgränserna för läkarintyg vid sjukpenning och vård av barn.

Läkarkårens vädjan till Försäkringskassan - låt oss fokusera på de som behöver oss allra mest 3Försäkringskassan fattade i våras beslut om att tillfälligt ändra hanteringen av tidsgränserna för läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och ersättning för vård av barn för att avlasta hälso- och sjukvården under pandemin. Den 20 oktober 2020 meddelade Försäkringskassan dock att man, efter dialog med andra aktörer, bedömer att hälso- och sjukvården nu har kapacitet att hantera utfärdandet av läkarintyg och att man därför återgår till ordinarie hantering av ansökningar och tidsgränser. Från och med den 1 november 2020 gäller ordinarie hantering av ansökningar och tidsgränserna som anges i lagstiftningen och föreskrift – dag 15 för sjukpenning och dag 8 för ersättning för vård av barn.

– Vi inom läkarkåren behöver fokusera all vår kraft på dem som verkligen behöver vård nu och vi ser därför återgång till vårens riktlinjer som en stor hjälp med att göra just detta, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Detta kan även bidra till att de som ska vara hemma verkligen stannar hemma utan att behöva känna krav på att ordna ett intyg.

Regeringen fattade beslut under våren när det gällde sjuklöneperioden att arbetsgivare och Försäkringskassan inte behövde ett läkarintyg för att kunna betala sjuklön eller sjukpenning under de första 14 dagarna i en sjukperiod, för att minska belastningen på hälso-och sjukvården. Regeringen tog även över sjuklönekostnader från arbetsgivaren. Regeringen har förlängt dessa beslut till och med den 31 december 2020.

– Vi hoppas att Försäkringskassan hörsammar vår vädjan. Vi har en tuff vår bakom oss och har inte hunnit återhämta oss. Nu behöver vi fullt fokus på att hantera den andra vågen av smittade, avslutar Tobias Alfvén.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>