TLV-beslut: Subvention för pneumokockvaccinet Apexxnar
Hem HÄLSA Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket-beslut: Subvention för pneumokockvaccinet Apexxnar

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket-beslut: Subvention för pneumokockvaccinet Apexxnar

Publicerat av: Redaktionen

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att pneumokockvaccinet Apexxnar ska ingå i läkemedelsförmånerna* från och med den 26 augusti, 2022.

TLV bedömer att vaccination med Apexxnar är kostnadseffektivt.

TLV konstaterar i sitt beslut att vaccination med Apexxnar är ett kostnadseffektivt alternativ vid vaccination av personer 65 år och äldre samt för vuxna med kroniska sjukdomar eller som av andra skäl löper ökad risk att drabbas av allvarliga pneumokocksjukdomar.

Apexxnar subventioneras med denna begränsning* från och med den 26 augusti, 2022.

Apexxnar godkändes av Europeiska läkemedelsmyndigheten i februari i år och är det första konjugerade pneumokockvaccinet som skyddar mot 20 pneumokockvarianter som svarar för majoriteten av invasiv sjukdom och lunginflammation orsakad av pneumokocker.

Pneumokockvaccin ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet i Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommendrar också pneumokockvaccin till särskilda riskgrupper. Sedan maj 2022 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Apexxnar används för vaccinering av riskgrupper med mycket hög risk att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom.

– Förutom att pneumokockvaccinering innebär en minskad risk för den vaccinerade att drabbas av allvarlig sjukdom, kan vaccinering också minska infektionstrycket i samhället och potentiell frigöra viktiga resurser inom hälso- och sjukvården. Att TLV nu bekräftar Apexxnars hälsoekonomiska värde är ett viktigt beslut som förhoppningsvis leder till att flera personer med risk att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom i Sverige nu kan få tillgång till detta vaccin, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för vacciner på Pfizer.

TLV-beslut: Subvention för pneumokockvaccinet Apexxnar

* Begränsning av subvention
Apexxnar subventioneras endast för individer 65 år och äldre samt för vuxna med kroniska sjukdomar som av andra skäl löper ökad risk att drabbas av allvarliga pneumokocksjukdomar.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>