MED-EL lanserar världens första implantat med trådlös laddning
Hem HÄLSA MED-EL lanserar världens första implantat med trådlös laddning

MED-EL lanserar världens första implantat med trådlös laddning

Publicerat av: Redaktionen

MED-EL lanserar världens första ljudprocessor för cochleaimplantat med trådlös laddning, i samband med den 61astAustrian National Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery Conference.

MED-EL lanserar världens första implantat med trådlös laddning 2RONDO 2 använder en banbrytande design som gör att användaren slipper att regelbundet byta batterier vilket gör enheten enkel att använda, mer kostnadseffektiv och miljövänlig.

Den trådlösa laddningen möjliggör laddning av implantatet med 18 timmars batteritid på fyra timmars laddning, vilket ger användaren en hel dags hörsel efter att ha laddat över natten. Användaren besparas också besväret med att ersätta de engångsbatterier som driver enheten. Under ett års daglig laddning skulle det gå åt fler än 700 batterier, en kostnad som överstiger 3500 kr*.

– Trådlös uppladdning revolutionerar hanteringen av ljudprocessorer. För första gången har man tillgång till en ljudprocessor som består av endast en del, utan batterier, kablar, spolar, batterikåpor etc. Trådlös laddning möjliggör en lättanvänd och smidig processor som dessutom har en snygg design, säger Casper Helliesen, regionchef på MED-EL.

Cochleaimplantat är små implanterbara enheter som ger människor med djupgående hörselnedsättning möjlighet att uppleva känslan av ljud genom att elektroniskt stimulera innerörat.

RONDO 2 är den externa delen av implantatet som fäster magnetiskt på huvudet och fungerar som en ljudprocessor som plockar upp och överför ljud till det interna implantatet. RONDO 2 kombinerar sändarspole, kontrollenhet och strömkälla på ett unikt sätt i en och samma enhet – en enhetsprocessor – det innebär att den kan bäras med glasögon eller döljas helt under håret.

RONDO 2 och alla dess tillbehör kommer att vara tillgängliga i Sverige från och med början av 2018.

*baserat på ett paket med sex zinkluftbatterier i storlek 675 till en kostnad av ca 20 kr

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>