Medicinering av barn en utmaning för närmare varannan förälder – ljudsatt sagoäventyr ska få barn att vilja ta sin medicin
Hem NYHETER Medicinering av barn en utmaning för närmare varannan förälder – ljudsatt sagoäventyr ska få barn att vilja ta sin medicin

Medicinering av barn en utmaning för närmare varannan förälder – ljudsatt sagoäventyr ska få barn att vilja ta sin medicin

Publicerat av: Redaktionen

Hela 43 procent av landets småbarnsföräldrar har upplevt problem med medicinering av sina barn.

Medicinering av barn en utmaning för närmare varannan förälder - ljudsatt sagoäventyr ska få barn att vilja ta sin medicin 2Det visar en ny undersökning som Apotek Hjärtat genomfört. Nu släpper Apotek Hjärtat det ljudsatta sagoäventyret ”Stjärnaporna i Gränslandet” som syftar till att göra det spännande för barn att ta sin medicin – och samtidigt underlätta för föräldrarna. I sagan är medicinen en del av berättelsen och barnet behöver ta sin dos för att komma vidare i äventyret.

Februari känner många föräldrar till som vabruari, en tid på året då många barn är sjuka. För att underlätta vabbtiden brukar föräldrar titta på film med barnet (78 procent), pyssla (55 procent) eller läsa en saga (50 procent). Det visar en undersökning bland över 600 föräldrar som GFK Norm har genomfört på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Hela 43 procent av landets småbarnsföräldrar har haft problem med att få barnen att vilja ta sina mediciner– både när det gäller receptbelagda och receptfria läkemedel.

Den vanligaste strategin föräldrar tar till för att lyckas med medicineringen är att pedagogiskt förklara för barnet varför hen måste ta sitt läkemedel. Det svarar 67 procent. Att muta barnet med belöning är också populärt (40 procent) eller att göra medicineringsmomentet till en lek, vilket var femte förälder försöker göra.

I samarbete med illustratören och barnboksförfattaren Per José Karlén har Apotek Hjärtat skapat ”Stjärnaporna i Gränslandet” – ett ljudsatt sagoäventyr där karaktärerna i sagan ska inspirera barnen att ta sin medicin, sin vätskeersättning eller dricka sitt vatten. I berättelsen behöver stjärnaporna Dunder och Galax barnens hjälp för att hitta sin bortblåsta vän Kosmos. Sagan bygger på en detaljrik och fantasifull illustration och är uppdelad i tio olika avsnitt som animerats och ljudsatts. Sagan finns nu tillgänglig via Apotek Hjärtats hemsida och Youtube-kanal.

– Att medicinera barn är inte helt enkelt, och inte minst när det kommer till flytande läkemedel. Många gånger får föräldrar rådet att göra något roligt av medicineringsstunden men det är inte helt lätt att få inspiration till det när du är stressad av att ditt barn är sjukt. Vår förhoppning är därför att ”Stjärnaporna i gränslandet” ska underlätta för föräldrar och barn, då medicineringen blir ett äventyr och en naturlig del av en spännande sagoberättelse, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Apotek Hjärtats fem tips för en enklare medicinering av barn:

1. Försök förklara varför det är viktigt att ta medicinen och belöna barnet efteråt med något gott att dricka eller äta. Blanda inte ut flytande medicin med barnets favoritdryck – en ökad mängd vätska kan istället försvåra processen.

2. Om barnet har svårt för flytande medicinering finns det ofta andra alternativ, som droppar eller små tabletter. Vissa tabletter går även bra att dela och blanda med exempelvis sylt eller yoghurt.

3. Använd en doseringsspruta eller dos-sked när du ger barnet flytande medicin. Om det inte följer med i förpackningen hittar du dem på apoteket. Vissa läkemedel har dock en egen spruta som ska användas för att dosen ska bli rätt.

4. Om ditt barn är lite äldre – bestäm en belöning tillsammans som barnet får när hela dosen är tagen.

5. Vill ditt barn inte dricka vätskeersättning? Gör isglass av det istället!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>