Miljoner till Hälsohögskolan för att kompetensutveckla vård och omsorg i länet
Hem NYHETER Miljoner till Hälsohögskolan för att kompetensutveckla vård och omsorg i länet

Miljoner till Hälsohögskolan för att kompetensutveckla vård och omsorg i länet

Publicerat av: Redaktionen

Hälsohögskolan vid Jönköping University har beviljats 12,5 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden för att tillsammans med Region Jönköpings län (Futurum och Regional utveckling) stärka kompetensen och möta framtidens utmaningar inom vård och omsorg.

Miljoner till Hälsohögskolan för att kompetensutveckla vård och omsorg i länet 1

Fr. v. Petra Wagman, Hälsohögskolan, Pia Persson, Kommunal utveckling, Region Jönköpings län, Agneta Delis, Futurum, Region Jönköpings län och Berith Hedberg, Hälsohögskolan. Foto: Sofie Rotstedt, Hälsohögskolan

KOSTA*-projektet startar den 1 december 2018 och ska pågå under tre år.

I dag måste personal inom vård och omsorg i allt högre utsträckning göra flera saker samtidigt. De måste samverka med olika professioner i team och de ska ha kompetens att prioritera på ett säkert sätt. De måste ha kunskap om och kunna arbeta med kvalitetsförbättringar på den egna arbetsplatsen. Parallellt med detta vet vi också att våra offentliga organisationer möter en snabb kunskapsutveckling, ett ökande antal äldre och svårigheter att rekrytera personal.

För att stärka länets kompetens inom området beviljas KOSTA-projektet 12,5 miljoner kronor av Svenska ESF-rådet (Europeiska Socialfonden). Under tre år ska omfattande utbildningsinsatser och handledning göras för personal med olika befattningar inom Region Jönköpings län och länets kommuner. Arbetet ska drivas i samarbete mellan Hälsohögskolan vid Jönköping University, Futurum, som är Region Jönköpings läns forsknings- och utbildningsenhet, och regionens verksamhetsområde för Kommunal utveckling.

– Projektets mål är att skapa goda exempel på verksamheter som kompetensutvecklar redan anställd personal inför framtidens utmaningar avseende personcentrerad vård, teamsamverkan och kvalitetsförbättring, berättar Berith Hedberg, docent Jönköping Academy, Hälsohögskolan.

På kort sikt ska organisationerna bli bättre på att matcha de anställdas kompetens för att möta efterfrågan på kunskap. Kompetensutvecklingen ska stärka teamarbetet på den egna arbetsplatsen, främja handledning i praktiken och ge personalen metoder för kvalitetsförbättring. Arbetet ska även försäkra att män och kvinnor ges lika goda förutsättningar för sitt arbete.

På lång sikt förväntas projektet bidra till strukturella förändringar på arbetsmarknaden i länet, där anställda har en hög kompetensnivå, tillgången till kvalificerad personal har ökat och där vård- och omsorgsenheter ses som attraktiva arbetsplatser.

– På ett övergripande plan handlar det om att matcha såväl nuvarande som kommande medarbetares kompetens till de behov som verksamheterna har och på så sätt gagna samhällsutvecklingen, säger Berith Hedberg.

* KOSTA förkortar det långa projektnamnet Kompetensutveckling för säkerhet i yrket, trivsel och attraktivitet i vård och omsorg genom fokus på teamsamverkan, personcentrerad vård och kvalitetsförbättring. Projektet har beviljats 12,5 miljoner kronor av ESF-rådet för att starta den 1 december 2018 och avslutas den 30 november 2021. Projektägare är Hälsohögskolan med vd Dennis Larsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>