Tunga namn bakom avgörande e-hälsolösning
Hem NYHETERE-HÄLSA Tunga namn bakom avgörande e-hälsolösning

Tunga namn bakom avgörande e-hälsolösning

Publicerat av: Redaktionen

Nina Sellberg ledde arbetet med att ta fram Nationella patientöversikten och Daniel Taub skapade framgången spirometri via mobilen.

Tunga namn bakom avgörande e-hälsolösning 1

I HOPE-Solutions unika kalenderhanterare får patienten veta vilka aktiviteter och tester som ska genomföras och när.

Nu tar de fram plattformen HOPE-Solution som gör det möjligt för vården att på ett enkelt, lagligt och strukturerat sätt involvera patienten i vårdflödet. Plattformen möjliggör för patienten att i samråd med vården skicka in sina hälsodata elektroniskt. Bättre tillgänglighet, ökat patientengagemang och bättre kvalitet i vårdprocessen är några av vinsterna.

HOPE, Healthcare Operability with Patient Engagement, är en helt ny e-hälsolösning som fungerar som en brygga mellan sjukvården och patientens egengenerade data. Sjukvården kommunicerar med patienten genom en aktivitetsplan framtagen i HOPE-Solutions unika kalenderhanterare. Här får patienten veta vilka aktiviteter och tester som ska genomföras och när. Genom kalenderhanteraren initieras hela processen av vården. Funktionerna som HOPE-Solution erbjuder bygger på moduler och har en öppen IT-arkitektur.

– Med HOPE-Solution ser vi nu till att den eftertraktade digitala mötesplatsen mellan patienter och vården etableras. Vårdpersonalen initierar och kvalitetssäkrar de distansaktiviteter som patienterna själva genomför genom användning av appar, kontroll av blodtryck, vikt, blodsocker mm i hemmet. Informationen överförs till och tillgängliggörs för sjukvården på ett strukturerat och kvalitetssäkrat sätt, säger Nina Sellberg, vd för ADDI Medical.

Nina har erfarenhet, både praktiskt och teoretiskt, av regionala och nationella digitaliseringsprojekt.

I sin forskningsroll, docent och tidigare professor vid Karolinska Institutet har hon även bidragit till den internationella utvecklingen av medicintekniska standarder. Hon grundade år 2000 eCare AB, som utvecklade komplexa infrastrukturkomponenter, med framgångsrik exit 2007. Vidare har Nina hög förståelse för det viktiga patient- och invånarperspektivet efter att verkat som chefsarkitekt för invånartjänsten 1177 vårdguiden. Det är med denna kompetens i bagaget som hon utvecklat HOPE-Solution.

– Vår öppna arkitektur gör det möjligt för andra leverantörer att enkelt ansluta sina lösningar till vår plattform och för oss att fungera mot befintliga journalsystem. Att HOPE-Solution är uppbyggd av en rad moduler gör att vi både erbjuder en helhetslösning och fungerar som kompletterande underleverantörer till andra IT-leverantörer inom eHälsa, förklarar Daniel Taub, affärsutvecklingschef på ADDI Medical.

Daniel Taub har lång erfarenhet både från den svenska health tech-branschen och från läkemedelsindustrin. Han står bl.a. bakom framgången Air Smart Spirometer, en lättanvänd spirometer som kopplas till mobiltelefonen och det unika doftskyddet NOSA. Daniel har tidigare varit marknadschef inom läkemedelsbolagen Roche och Abbott.

I dag både kan och vill många patienter samla in en mängd data om sin hälsa. Teknikerna för detta är välfungerande men mycket av patienternas insamling har varit förgäves då sjukvården inte på ett kvalitetssäkrat, lagligt och praktiskt sätt har kunnat ta emot och använda dessa data. HOPE-Solution gör det möjligt att koppla samman patientgenererade data med den vårdgenererade data. Detta innebär både bättre beslutsunderlag och kostnadsbesparingar för sjukvården. En sjukvård där patienternas egna data tas tillvara och blir en del av beslutsunderlaget ger dessutom patienter som är mer engagerade i sin egen hälsa samt en mer tillförlitlig och patientcentrerad vård.

I våras genomförde ADDI Medical sin första investerarrunda.

Intresset var stort och rundan som tillförde bolaget 5 miljoner var övertecknad. Mest kapital gick doktor.com-grundaren Johan Bloom in med. Före sommaren anställdes också Björn Strihagen som CTO. Björn har lång erfarenhet av nationella e-hälsolösningar, bl.a. som ansvarig för teknik och arkitektur för Nationell Patientöversikt och teknisk expert för tjänsten Personligt hälsokonto samt som teknisk projektledare för nytt biobanksregister.

I ADDI Medicals styrelse sitter bland andra Ylva Henning, tidigare VP Evry Healthcare och styrelseproffset Anna Dahlgaard med styrelseuppdrag i bland annat Hemcheck, Add Health Media och Ortivus. Hans Enocson, ordförande för Swelife Advisory Board och tidigare bl.a. vd för GE Norden och ordförande i Swedish Medtech, finns med i ADDI Medicals Advisory Board.

– Med ett så starkt team och våra första kunder på plats ser vi fram emot att fortsätta vårt arbete med att överbrygga glappet mellan sjukvården och patienterna och på så sätt öka möjligheterna till en mer jämlik vård, säger Daniel Taub.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>