Modus Therapeutics tillkännager ny strategi för klinisk utveckling av Sevuparin
Hem NYHETER Modus Therapeutics tillkännager ny strategi för klinisk utveckling av Sevuparin

Modus Therapeutics tillkännager ny strategi för klinisk utveckling av Sevuparin

Publicerat av: Redaktionen

Inga läkemedel är för närvarande godkända som behandling för detta stora medicinska problem.

Modus Therapeutics tillkännager ny strategi för klinisk utveckling av Sevuparin

Modus Therapeutics AB som är ett företag inriktat på innovativa behandlingar för patienter med angelägna medicinska behov, tillkännager en ny strategi med fokus på klinisk utveckling av sevuparin som ny potentiell behandling för sepsis / septisk chock.

Det finns även möjlighet att utöver sepsis på sikt utvidga indikationsområdet till andra former av systemisk inflammation vilket drabbar miljontals patienter som följd av allvarliga medicinska tillstånd som större trauma och kirurgi, autoimmunitet och virusinfektion. Modus Therapeutics räknar med att påbörja en första klinisk prövning av sevuparin i detta nya program runt årsskiftet 2021/2022. Sevuparin har redan visat en gynnsam säkerhetsprofil i tidigare kliniska program.

Hos många patienter resulterar dessa allvarliga tillstånd i okontrollerad systemisk inflammation (även känd som systemiskt inflammatoriskt responssyndrom, SIRS), som sedan kan utvecklas till chock och multiorgansvikt.

Den allvarligaste typen av sepsis, septisk chock, är en ledande dödsorsak på intensivvårdsavdelningar världen över, med en dödlighet som vanligtvis överstiger 30%. Det finns för närvarande inget tillgängligt läkemedel som är specifikt avsett att användas för att behandla patienter med sepsis. Sepsis anses vara ett av de mest kostsamma tillstånden att behandla inom sjukhusvården. År 2019 beräknades USA: s vårdkostnader för patienter med sepsis uppgå till 23 miljarder dollar.

Modus Therapeutics’ VD, John Öhd, kommenterar dagens tillkännagivande, ”Jag är entusiastisk över vår nya strategi att utveckla sevuparin till behandling mot sepsis / septisk chock, ett tillstånd där nya behandlingar är efterlängtade. Sevuparin är en läkemedelskandidat i klinikfas med gynnsam säkerhetsprofil och det var genom vårt samarbete med professor Lennart Lindbom och hans forskargrupp inom mikrovaskulär fysiologi vid Karolinska Institutet som vi kunde lära oss om fördelarna med sevuparinets verkan på flera av komponenterna som driver systemisk inflammation.

Fynden gjorde det möjligt att identifiera denna nya och spännande terapimöjlighet. Vi planerar att starta den första kliniska prövningen med sevuparin i det här nya programmet runt årsskiftet 2021/2022 och jag ser fram emot att kunna ge uppdateringar allt eftersom vi arbetar med det nya projektet som har potential att förändra behandlingsmöjligheterna inom sepsis /septisk chock.”

Sevuparin är ett innovativt patenterat polysackaridläkemedel i klinisk utvecklingsfas med en multimodal verkningsmekanism som inkluderar antiinflammatoriska, anti-adhesiva och antiaggregerande effekter. Det verkar genom att binda och neutralisera kroppsegna skadliga ämnen som genereras av vita blodkroppar under systemisk inflammation.

På så vis kan sevuparinet bryta den molekylära händelsekedja som leder till kärlskada och plasmaläckage hos patienter med sepsis / septisk chock och andra inflammatoriska manifestationer. Denna aktivitet har visats i prekliniska djurmodeller såväl som in vitro med humana celler, där sevuparin har skyddat blodkärlen och vitala organ.

Den kliniska erfarenheten av sevuparin är stor. Den omfattar exponering i 145 av både friska frivilliga och patienter med malaria och sicklecell-sjukdom upp till och med fas 2. Dessa säkerhetsdata bidrar till en snabbare utveckling av sevuparin i nya indikationer.

Modus Therapeutics lanserar idag även en ny webbplats där mer bakgrund ges till företagets reviderade strategi för sevuparin och dess potential att förändra behandlingsalternativen för sepsis / septisk chock.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>