Hem NYHETER Munskydd av nanofibrer, som stoppar virus, tillgängliga genom Tataa Biocenter

Munskydd av nanofibrer, som stoppar virus, tillgängliga genom Tataa Biocenter

Publicerat av: Redaktionen

Munskydd tillverkade av nanofibrer, som uppnår en täthet som även stoppar virus medan de fortfarande är bekväma att andas genom, är nu tillgängliga genom Tataa Biocenter.

Munskydd av nanofibrer, som stoppar virus, tillgängliga genom Tataa Biocenter 2

Tataa Biocenters VD Mikael Kubista, fysikalisk kemist och tidigare professor på Chalmers

Munskydden finns som CE-märkta engångsmasker och utbytbara engångsfilter för handsydda, tvättbara masker tillverkade i bekvämt Coolmax-polyestermaterial för optimal avdunstning av fukt.

Den patenterade nanotextilen är uppbyggd av tre skikt av nanofibrer som bildar en mekanisk barriär mot mikroorganismer. Nanofiltret har en filtreringseffektivitet av virus och bakterier på 99,9% enligt mätningar i testlaboratoriet Nelson Labs.

Nanofibern är en tusendel så tjock som ett hårstrå och osynlig för ögat. Öppningarna i nanofibermembranet är endast 0,1 μm, vilket effektivt stoppar bakterier och även virus – coronavirusets medelstorlek uppskattas till 0,125 μm – samtidigt som luftens molekyler enkelt passerar, vilket gör filtret lätt att andas igenom.

Nanotextilen tillverkas i EU och filtren är CE-märkta.

Även om munskydd inte krävs i Sverige behövs de i olika sammanhang, bl.a. vid flygresor och på de flesta internationella destinationerna, samt på flera arbetsplatser.

”Munskydd med nanofilter kan också vara klokt att använda i Sverige när man t.ex. reser kollektivt eller vistas i lokaler där det finns eller har funnits mycket folk, såsom affärer och shoppingcenter” säger Tataa Biocenters VD Mikael Kubista, fysikalisk kemist och tidigare professor på Chalmers. ”Våra anställda har erbjudits munskydd sedan pandemin bröt ut, och nu när nästa generation kommit, tillverkad av nanofibrer med så goda filtreringsegenskaper, vill vi göra dem brett tillgängliga i Sverige”.

I Sverige säljs engångsmunskydd av nanofibrer till vårdgivare av Tataa Biocenter. Engångsmunskydden och även återanvändningsbara munskydd med utbytbara engångsfilter av nanofibrer säljs till privatpersoner i webbutiken DinAnsiktsmask och i Lifebutiken. Ett flertal kliniker inom Coronapassport delar ut munskydd till resenärer som testas.

Tataa Biocenter AB, ett ackrediterat laboratorium i Göteborg, var den 3 februari bland de första i Europa att erbjuda test för covid-19 i samarbete med MLS-laboratoriet vid Saint James Hospital på Malta. Den 31 mars CE-IVD-registrerades TATAA SARS-CoV-2 Detection kit, vilket gav möjlighet att analysera även i Sverige. Tataa bidrar till den offentliga testningen i Västra Götalandsregionen och ligger bakom plattformen www.coronapassport.se för privat testning i Sverige. 13 maj var Tataa Biocenter först i Sverige med att erbjuda laboratorieanalys för antikroppar mot covid-19 och i oktober var Tataa först med snabbtester för aktiv infektion.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>