Myrmidon – appen mot psykisk ohälsa
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Myrmidon en app mot psykisk ohälsa

Myrmidon en app mot psykisk ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan man förhindra psykisk ohälsa med en app?

Den frågan lyckades en grupp studenter på Högskolan Kristianstad besvara under sista kursen på det första läsåret på Datasystemutvecklingsprogrammet.

Fyra studenter med helt olika bakgrunder skapade på en dryg månad desktopapplikationen Myrmidon. Appen hjälper användaren att hålla koll på humöret och att kunna se mönster över tid, vilket kan hjälpa användaren till bättre psykisk hälsa.

– Uppgiften var att från grunden ta fram en applikation för att förbättra psykisk hälsa, berättar Fabian Fröschl.

Han har nyligen fullgjort första läsåret på Datasystemutvecklingsprogrammet och tillsammans med sina kurskamrater skulle de först komma på en idé till en desktopapplikation, sedan designa den, och slutligen förverkliga den.

– Under hela kursen uppmuntrades vi att arbeta med agila metoder. Appen hjälper användaren att hålla koll på humöret med vad vi kallar en ”mood tension tracker”, ett slags humörs- och stämningsbarometer där användaren skattar sitt aktuella humör och spändhet på en skala från 1 till 10, förklarar Wibecka ”Vee” Oliver.

När användaren matat in sina sinnesstämningar analyseras och visualiseras resultatet i två olika grafer. De fyra studenterna i gruppen har även byggt in en journalfunktion där användaren kan skriva och hämta journalanteckningar.

– Syftet är att skapa medvetenhet om sitt humör och sinnesstämning för att hitta mönster över tid. Kunskap om sådana mönster kan sedan användas för att förbättra situationer där ens humör är dåligt, vilket motverkar psykiska problem, menar Vee.

Sedan några år är FN:s globala mål för hållbar utveckling inarbetade i kursplanerna. Studenterna siktade därför på att möta mål nummer tre; att ”säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar.

– Kan vi förstå hur vårt humör och spändhet fluktuerar över tid kan appen hjälpa oss att lokalisera negativa stressfaktorer, förklarar Vee entusiastiskt.

Utmaning att disponera tiden rätt

När studentgruppen hade landat i sin idé pratade Fabian Fröschl med sin syster, som håller på att utbilda sig till psykoterapeut om idén de hade för applikationen.

– Hon bekräftade att humörspåraren med en journalfunktion kunde vara till hjälp för en del människor och föreslog att även inkludera ett värde för spändhet, för att skapa medvetenhet om just spändhet kan påverka humöret, berättar Fabian.

Efter att idén var kläckt hade gruppen bara fyra veckor på sig att utveckla själva appen, men de fick ändå med alla funktioner de ansåg vara nödvändiga. De understryker dock att de har fler idéer som skulle kunna implementeras i framtiden.

– Vi har en lista med saker som kan läggas till, som att komplettera med en mobilapp, tillåta mobila popup-aviseringar, skapa en andra vy för en terapeut att ansluta till, bland annat, berättar Vee.

På de fyra veckorna lyckades gruppen skapa säker registrering och inloggning, journalföringsmöjlighet, och automatiskt genererade grafer för att se hur saker och ting fluktuerar över tiden. Resultatet döpte de till Myrmidon.

– Det är en desktopapplikation, påpekar Fabian.

– Och namnet härstammar från den grekiska mytologin, fortsätter Vee. Myrmidoner var människor som förvandlades från myror av Zeus för att följa Akilles i kampen i det trojanska kriget. En annan definition av myrmidon, definieras som ”en person som utför utan att ifrågasätta en mästares kommandon”.

Laget utvecklades i takt med uppgiften

Hela processen, från att hitta en idé fram till färdig app, tog studenterna drygt fem veckor. Det svåraste under den tiden menar studenterna var att anpassa sig till den tidsram de fått.

– Det var tidskrävande att välja ut vilka funktioner som skulle vara med eller inte, tycker Fabian. Och att åtgärda en del buggar som inträffade mot slutet av utvecklingen.

Myrmidon – appen mot psykisk ohälsa

– Belöningen är ju att se både appen och vårt samarbete som lag utvecklas, anser Vee. Vi har alla väldigt olika intressen och bakgrunder, och det blev vår styrka. Om en gruppmedlem inte var intresserad av att arbeta med en specifik sak, tyckte en annan att just det var superkul. På så sätt fördelade sig arbetet sig nästan automatiskt.

– Vi stöttade varandras framsteg och stötte någon på problem fanns alltid någon där för att hjälpa till. Vi fanns där för varandra i varje steg längs vägen, försäkrar Vee. Tack vare det lärde vi oss mycket om varandra, men även mycket om alla olika aspekter av att utveckla ett projekt av denna storlek.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>