Näringsministern invigde Bactiguards huvudkontor
Hem REPOTAGE Näringsministern invigde Bactiguards huvudkontor

Näringsministern invigde Bactiguards huvudkontor

Publicerat av: Redaktionen

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg klippte det blågula bandet och invigde officiellt Bactiguards nya huvudkontor och produktionsanläggning i Botkyrka, söder om Stockholm, i strålande solsken, i förra veckan.

– I min roll som närings- och innovationsminister är life science-industrin ett prioriterat område, där Sverige har en stolt och stark tradition. Regeringen vill skapa förutsättningar för att fler bolag ska kunna flytta hem produktion till Sverige, växa och skapa arbetstillfällen på hemmaplan”, säger Mikael Damberg.

Näringsministern invigde det nya huvudkontoret tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebbabaracuda Östlin, Bactiguards VD Christian Kinch och företagets innovatör Billy Södervall. Till invigningsceremonin samlades företagets medarbetare, media, externa gäster och samarbetspartners.

Mikael Damberg, Ebba Östlin och en handfull andra politiker fick en exklusiv visning av anläggningen, där produktionen bemannas av Samhall, ledd av Christian Kinch och Billy Södervall. Besöket avslutades med ett rundabordssamtal inför medarbetare, media och samarbetspartners som var inbjudna till den officiella invigningen.

För oss är Bactiguard en diamant som konkurrerar på en internationell marknad och samtidigt skapar kvalificerade arbetstillfällen här i Botkyrka , säger Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun.

Samarbetet med Bactiguard är ett exempel på ett genialiskt samarbete för ett hållbart samhälle. Vi har många medarbetare och tillsammans kan vi skala upp när det behövs, säger Monika Lingegård, VD för Samhall som bemannar Bactiguards produktionsanläggning i Botkyrka.

Christian Kinch lyfte fram vikten av att skapa förutsättningar för att svenska bolag ska kunna konkurrera med lågkostnadsländer genom att fokusera på värdebaserad sjukvård, som börjar få allt mer gehör i världen.

Billy Södervall är innovatören bakom Bactiguards infektionshämmande teknologi av ädelmetaller och som redan på 70-talet fick en fråga från landstinget.

–        Det var från den dåvarande Landstingets Inköpscentral det efterfrågades en lösning som kunde förebygga det stora antalet infektioner som uppkom i samband med urinvägskatetrar, berättar Billy Södervall och fortsätter: Det var första gången jag hörde talas om sjukhussjuka.

Sedan 70-talet har det sålts 150 millioner katetrar med Bactiguards teknologi och i snitt räddar den 10 människors liv varje dag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>